Du er her: Home Ting å gjøre Aktiviteter Fjellturer 10 praktiske tips for turer i norsk natur
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Dette bør du huske på når du skal ut på tur
Du er her: Home Ting å gjøre Aktiviteter Fjellturer 10 praktiske tips for turer i norsk natur
Flott natur er for mange den viktigste grunnen for å besøke Norge og Bergen. I Bergensregionen finner du et rikt utvalg av turer, fra enkle spaserturer på Fløyen til topptur i Vaksdal. Mulighetene er derfor gode for å finne en tur som passer ditt erfaringsnivå.
I tillegg til å være en fin opplevelse er det å komme tettere på naturen supert både for den fysiske og psykiske helsen. Likevel er det noen forhåndsregler man bør ta når man ferdes i naturen. Her har vi samlet noen av de viktigste tingene man bør huske på når man skal på tur.
For at du skal få en god turopplevelse er riktig bekledning avgjørende. Husk at været på Vestlandet kan skifte fort. Vi anbefaler at du alltid pakker med deg varme klær og skalljakke. Velg fottøy etter forholdene, selv om det er tørt i vær kan det være våte partier på stien.
Fra Dronningstien i Hardanger: Visit Hardangerfjord / Simon Sjøkvist
NB: hvis det regner sidelengs og tjukk tåke dekker fjelltoppen bør du kanskje ikke legge ut på krevende turer som Vidden eller Trolltunga. Tilpasse ambisjonene etter værforholdene.
Det å ta seg en dukkert mens man er på tur kan være forfriskende! I utmark kan du bade i både saltvann og ferskvann, men vær obs på at det ikke er lov å bade ved drikkevannskilder eller i enkelte verneområder. Dette gjelder blant annet store deler av Byfjellene i Bergen. Se Bergen kommune sitt friluftskart for oversikt over hvor det er restriksjoner på bading i Bergen.
I Norge er det lovlig å sove i telt eller hengekøye i utmark. Men teltplassen skal være minst 150 meter fra nærmeste hus og du kan maks telte to døgn på samme sted. Unngå å slå opp leir i eller ved drikkevannskilder, dette gjelder blant annet store deler av Byfjellene i Bergen. Se Bergen kommune sitt friluftskart for en oversikt over hvor det er lov og telte i Bergen.
Foto: Fredrik Ahlsen - Maverix Media
PS: Husk at lyd bærer godt i naturen og at det kan være andre sover ute i samme område. Demp volumet på eventuelle bærbare høyttalere.
Det er lov å ta bilder av det meste i Norge, men skal du ta bilder av folk bør du innhente samtykke. Det er egne regler for bruk av drone i Norge. For eksempel er det ikke tillat å bruke drone i nasjonalparker eller nær lufthavner. Les mer om droneregler på Luftfartstilsynets sider. På nettsiden Saftofly kan du også finne områder hvor det er spesielle regler for bruk av drone.
Fra Dronningstien i Hardanger: Visit Hardangerfjord / Simon Sjøkvist
PS: husk at andre kan bli inspirert av bildene du legger ut på sosiale medier, så unngå å spre bilder av eller veibeskrivelser til motiver det kan være vanskelig eller farlig for uerfarne å nå.
Før du legger ut på tur kan det være lurt å undersøke når på døgnet solen vil gå ned. Planlegg for å være tilbake fra turen i god tid før det blir mørkt. Om sommeren kan det være lyst store deler av døgnet, men vær særlig oppmerksom på at det blir fort mørkt i vinterhalvåret. Ta gjerne med hodelykt i sekken for sikkerhetsskyld.
Det å tenne bål ute i naturen kan være en magisk opplevelse, men husk at det er generelt bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september. Forbudet gjelder også alle former for åpen ild, inkludert engangsgriller. Du ønsker neppe å være ansvarlig for ild som kommer ut av kontroll.
I perioden utenom bålforbudet bør du unngå å gjøre skade på friske trær og sørge for at bålet er helt slukket når du forlater området.
Foto: Fredrik Ahlsen - Maverix Media
Planlegger du å gå på tur utenfor allfarvei? Husk at mobildekningen i fjellet kan være dårlig. Planlegg turen godt og meld fra om hvor du går. Du bør ha god erfaring dersom du planlegger å legge ut på tur om vinteren. Følg Fjellvettreglene eller benytt en guide for å minimere egen risiko.
Foto: visitOsteroy
Skal du på en tur som varer noen timer kan det være lurt å være forberedt på å måtte gå på do i naturen. Pakk med det du trenger for å kunne gå på do ute. Husk at andre gjerne skal gå den samme vei, så trekk godt unna stien og ta med dopapir eller bind hjem i egen pose. Grav gjerne et lite hull i bakken for å skjule resten.
Forlat naturen i samme stand som når du kom. Pakk med deg en pose som du kan samle bosset ditt i (boss = bergensk for søppel). Plukk gjerne med deg annet boss du kommer over på turen.
Vis hensyn til dyrelivet, spesielt om våren når nytt liv blir født i dyrenes verden. Hold alltid god avstand til ville dyr. Husk at det er ulovlig å fjerne egg fra reder. Ha alltid hunden din i bånd, det er båndtvang i Bergen og på Byfjellene året rundt.
Glem forresten alt du har lært om at nordmenn er introverte. På tur i naturen er det vanlig å si hei - eller hallaien som vi sier i Bergen - til alle du møter. Ikke vær redd for å stille spørsmål om turforholdene til de du møter langs stien. Senk pulsen og kos deg i naturen!
Sjekk gjerne ut Norsk friluftsliv sine sider for å få ytterligere tips til hvordan du kan ferdes trygt og skånsomt i naturen.
Trenger du turinspirasjon kan du lese mer om våre fjellturer i Bergen og regionen her.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2025