Du er her: Bærekraft Slik arbeider reiselivsbedriftene i Bergen
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Hvilke tiltak har reiselivsbedrifter i Bergen gjort?
Du er her: Bærekraft Slik arbeider reiselivsbedriftene i Bergen
Reiselivsindustrien i Norge er en næring i vekst og det er stadig flere som ønsker å besøke Norge for å oppleve vår natur og kultur. Hvis vi ønsker at vekst i reiselivet ikke skal gå på bekostning av bærekraftmålene er det viktig at reiselivsbedriftene gjør det de kan for å redusere sine klima- og miljøavtrykk.
For å opprettholde konkurransekraft er det også sentralt å komme i gang med dette arbeidet, da det i større og større grad etterspurt av kunder. Hvilke tiltak har Bergens reiselivsbedrifter gjort for å redusere sine klima- og miljøavtrykk?
En miljøsertifisering er en flott måte å vise kunder at man som bedrift arbeider systematisk for å bli mer bærekraftig. En sertifisering tilrettelegger for en arbeidsprosess mot en mer miljøvennlig drift. I Bergensregionen har vi som mål at flere bedrifter skal bli miljøsertifisert.
Totalt har 26% av reiselivsbedriftene en tredjeparts miljøsertifisering.
En fjerdedel av medlemsbedriftene til Visit Bergen er miljøsertifisert.
Nesten 10 av 10 hotellrom i Bergen er miljøsertifisert.
Bergen er en viktig by for møter og kongresser med mer enn 1000 internasjonale møter holdt årlig. Derfor er vi stolte over at også alle de største konferansesentrene i Bergen har en miljøsertifisering.
En sentral del av de fleste miljøsertifiseringer er krav om føre klimaregnskap og å redusere bedriftenes klimagassutslipp. Mange reiselivsbedrifter i Bergen har gjort flere tiltak for å redusere sine klimagassutslipp.
I Visit Bergens medlemsundersøkelse fra 2024 oppgir 78% at de har iverksatt tiltak som bidrar til å redusere klimagassutslipp de siste tre årene.
En del av reiselivsnæringens miljøarbeid er også å oppfordre besøkende til å velge transport som er mer miljøvennlig. 35% av Visit Bergen sine medlemsbedrifter oppgir å ha gjennomført tiltak for å redusere gjesters utslipp eller transportbehov ved reise til og fra Bergen, samt internt i Bergen.
Tre av ti reiselivsbedrifter oppgir, i Visit Bergen sin medlemsundersøkelse fra 2024, å ha gjennomført tiltak for å redusere gjesters utslipp og/eller transportbehov.
Noen eksempel på tiltak reiselivsbedriftene har gjort er å gi rabatt til kunder som velger kollektivt, samkjøre bestillinger og belønne gjester som bruker offentlig transport. Gratis kollektivtransport for gjester er dessuten inkludert i Bergenskortet.
Mye av det vi kaster inneholder råvarer og ressurser som kan gjenbrukes. Det å sortere og resirkulere avfall handler om å ta vare på de ressursene som allerede er tatt ut av jorden, og gjenvinne det til nye produkter. I Bergen forbrennes det meste av avfallet og byen har et stort potensial til å øke sorteringsgraden. Reiselivet ønsker å være med på dette arbeidet.
91% av reiselivsbedriftene i Bergensregionen resirkulerer avfallet sitt. 62% av reiselivsbedriftene har også redusert bruken av plast.
Ca. ni av ti medlemsbedrifter oppgir at de kildesorterer i Visit Bergen sin medlemsundersøkelse fra 2024.
I Norge kastes det mer enn 450 000 tonn spiselig mat hvert år. Matproduksjon krever store vannressurser og landområder, derfor er matsvinn et problem det er viktig å få bukt med slik at vi kan utnytte de ressursene vi har bedre.
Heldigvis har 86% av Visit Bergens medlemsbedrifter innen servering allerede gjennomført tiltak for å redusere matavfallet sitt de siste tre årene.
Ca. 8 av 10 oppgir i Visit Bergen sin medlemsundersøkelse fra 2024 å ha gjennomført tiltak for å redusere matavfall.
Et tiltak er at flere av byens serveringssteder selger sin overskuddsmat til sterkt reduserte priser gjennom appen «Too good to go».
Et annet tiltak som flere i serveringsbransjen har gjennomført er å satse på lokalprodusert mat og drikke. Lokalprodusert mat har ofte mindre behov for transport, noe som bidrar til å redusere klimagassutslippene. I tillegg bidrar lokalmatproduksjon til andre fordeler som å ivareta kulturlandskap, lokale tradisjoner og arbeidsplasser. Mer om informasjon om lokalmat i Bergensregionen finner du her .
Selv om reiselivsbedriftene i Bergen allerede gjør mye for å skape en mer bærekraftig drift, er det enda et stort arbeid som gjenstår. Visit Bergen ønsker i samarbeid med byens reiselivsbedrifter å utvikle en miljøvennlig og bærekraftig reiselivsbransje.
Les mer om hvordan miljøsertifisering gjør din reiselivsbedrift enda mer attraktiv.