Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Bryggen – et Unesco verdensarvsted
Boom! Boom! Boom! Bergen vekkes. Det er 17. mai. Salutten drønner fra Skansen. Klokken er 07.00. Morgenprosesjonen har offisielt startet festdagen. Med flosshatter og viftende flagg bukter den seg gjennom byen til begeistring for morgenfuglene.
Dagen er full av glede og aktiviteter vel verd å få med seg. 17. mai sies å være barnas dag. I Bergen er det en dag for alle!
Photo: Visit Bergen / Robin Strand
Det er noe eget med 17. mai-feiringen i Bergen. Den spesielle stemningen, det yrende folkelivet, de mange båtene i Vågen, det uformelle og gøye. Bergensere har alltid vært noe for seg selv. Det gjelder også på 17. mai. Toget, eller prosesjonen - som det heter i Bergen, minner kanskje mer om en fargerik parade.
Her finner du mer informasjon om 17. mai i Bergen og program for dagen.
Lag og organisasjoner av ulik karakter byr på seg selv med kulturelle og morsomme innslag som ofte gjenspeiler samfunnsaktuelle saker. Idrettslag dribler, danser, turner og spiller rugby bortover gatene til stor glede for tilskuerne. Brannspillerne er med - hvor høyt de har hodet hevet, kommer an på hvor de ligger på tabellen og hvordan kampen gikk dagen før. Tannlegestudentene er utkledd som Karius og Baktus og kaster søtsaker til barna. Det hele blandes med flosshatter og lange 17. maisløyfer i front, og musikkorps innimellom. Alle kjenner noen som går i prosesjonen, og venter spent lags ruten for å vinke og rope "Gratulerer med dagen!"
Photo: Visit Bergen / Robin Strand
Bergen har ikke bare ett tog, men to! Mens hovedprosesjonen bukter seg bortover gatene, kommer flaggtoget motsatt vei. Barna fra sentrumsskolene vaier med flaggene og byens Buekorps trommer takten så det ljomer mellom husene. Tradisjonen med buekorps går langt tilbake. Ideen kommer trolig fra 1800-tallets heimevern der borgerne var pliktig til å delta i byens forsvar. Gutter som hadde fedre i borgervæpningen begynte å etterligne eksersisen i sin lek, og på midten av 1800-tallet ble de første buekorpsene dannet. De fantes tidligere i flere byer, men tradisjonen er kun opprettholdt i Bergen. Russen danner baktroppen, hoppende og dansende med siste rest av energi. Russekort spres, til barnas store glede.
Dette er også dagen for mattradisjoner og is. Noen har bestilt bord for å spise lunsj i byen, andre drar hjem til spekemat og rømmegrøt, mens andre igjen rusler rundt for å se på det yrende folkelivet. En liten pause med prat og noe godt i glasset for store og små gir ekstra kos til dagen. Barn som gliser med dagens andre eller tredje is i hånden, og kvinner og menn i bunader som bæres med stolthet. Bunader går gjerne i arv i generasjoner og har ulike broderier som gjenspeiler eierens røtter.
På Festplassen er det taler og underholdning, og nasjonalsangen synges med den stemmen man har. Det er naturligvis også rom for Bergens egen "nasjonalsang" - Nystemten. Eller "Udsigter fra Ulrikken", som den egentlig heter. Så går det slag i slag med aktiviteter. Jolleseiling på Lille Lungegårdsvann og kapproing på Vågen. Klatring i masten på Festplassen og musikkinnslag på provisoriske scener over hele byen. Sånn for å nevne noe.
Nye smell. Dagen avsluttes som den startet. Boom! Boom! Boom! Denne gang med fargerikt fyrverkeri mot den mørknende nattehimmelen. Og ja, stoltheten sitter godt i brystet på veien hjem for enhver bergenser, mens de tilreisende tar med seg nye minner.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024