Du er her: Home Spisesteder Norske epler fra Hardanger
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Derfor er epler fra Hardanger så gode!
Du er her: Home Spisesteder Norske epler fra Hardanger
Bortsett fra naboens hage: Hvilket sted forbinder du med norske epler? Spesielt de siste årene har Hardanger fått en tydelig plass i kunnskapen til folk flest om norsk epleproduksjon.
Mennesker har knasket epler i tusenvis av år, og historikere mener epletreet kan være det aller første treet vi lærte å kultivere. Her i Norge var det engelske munker som på 1300-tallet tok med seg kunnskapen om den søte, runde frukten. Og de tok den med til Hardanger De lokale tradisjonene er lange og er med på å gjøre eplene fra Hardanger er helt spesielle!
Mange av eplebøndene i Hardanger sitter i dag på erfaring nedarvet gjennom generasjoner. For det er ikke bare å stikke noen frø i jorda. Dyrking av epler krever fagkunnskap om alt fra oppbinding og poding til eplesorter og ugress. Denne tradisjonen er godt vernet om. Så godt at det i dag bare er epler med helt bestemte egenskaper – dyrket i Hardanger – det er lov å kalle Hardangerepler.
Steinstø Fruktgard ved Hardangerfjorden. Foto: Heidi Steinstø Helgheim
Det sies at det er balansen mellom sødme og syrlighet som gjør eplene fra Hardanger så spesiell. Årsaken er en kombinasjon av temperatur, lys og jord. Et generelt kaldt klima, men med varme, lange og lyse sommerdager, gir frukten en aroma og syrlighet som har plassert Hardanger på eplekartet. Kjølige høstnetter og varm morenejord er prikken over i-en som gjør at så mange sverger til de vestlandske juvelene.
Visste du forresten at det i gamle dager fantes mange hundre eplesorter her i landet? Mange av dem er bevart, og noen har spesielle egenskaper som gjør dem vanlige å bruke til eplesider. Men for eplesalg i butikk er det rundt 5 sorter som dominerer, og blant de vanligste er Gravenstein, Summerred, Aroma, Discovery og Prins.
Foto: Visit Hardangerfjord / Vegard Breie
I følge norskmat.no spiser vi ca 10 kg epler i året. Mye er selvsagt importert, men når de norske eplene er i sesong, er det få importerte epler som slår dem på smak!
Aroma epler er Norges største eplesort. Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. De er allsidige epler med nydelig smak.
Det er ingen tvil om at å knaske på norske epler er som lørdagsgodt å regne! For voksne kan denne lørdagsgodten gjerne komme i flytende variant også..! Cider laget på epler fra Hardanger er i vinden som aldri før. Antall typer sider øker for hvert år og sider fra Hardanger har blitt Norges svar på Champagne.
Eplejuice fra Hardanger kjenner sikkert de fleste til, og denne herlige tørstedrikken stadig mer populær. Helt siden 1700-tallet har man laget most og juice fra epler i Hardanger og sammensetningen av epler gir mange ulike smaker. Nyt eple i flytende form hjemme eller på en av de mange spisestedene i Bergen.
Eplejuice fra Hardanger. Foto: Visit Hardangerfjord / Vegard Breie
Norske epler har sesong fra juli og ut november. Eplene holder seg godt i romtemperatur, men enda litt lenger i kjøleskap. Smaken er best når eple er romtemperert.
Her kan du lese mer om hvorfor eplejuice fra Hardanger er så spesiell, eplesider fra Hardanger og epleblomstring i Hardanger.
Her er en guide til eplesider fra Hardanger!
Helt siden 1700-tallet har man laget most og juice fra eplene i Hardanger.
Hver vår skjer det noe ganske vidunderlig på vestlandet. Hele Norges fruktkurv våkner fra vinterdvalen – og Hardanger står i full blomst.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2025