Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Bergensk Fiskesuppe fra en ekte bergenser
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Hemmeligheten bak Bergensk Fiskesuppe
Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Bergensk Fiskesuppe fra en ekte bergenser
Hvis du besøker Bergen og ikke spiser fiskesuppe, har du da egentlig besøkt Bergen? Vi har tatt en prat med en ekspert for å finne ut hva som er hemmeligheten med denne retten – og hvorfor den er så høyt elsket.
Norge er en stolt fiskerinasjon, og Bryggen i Bergen er kanskje det fremste symbolet på vår levende fiskekultur. Og hva skjer når man er hjertet av norsk fiskehandel i 800 år? Vi får noen fantastiske retter.
Gaute Birkeli er daglig leder ved Bryggeloftet & Stuene, en familierestaurant med lange lokale tradisjoner - på Bryggen, naturligvis. Han forteller at mens fiskesuppe spises over hele landet, er det noen ting som historisk har kjennetegnet "bergensk fiskesuppe".
- Den bergenske fiskesuppen har også utviklet seg over tid, og mange her har sin egen vri på den, men grunnpilaren er at den ble laget på palebein. Pale er en småsei det ikke drives noe særlig fangst av, så hvis du spiser ute, får du neppe pale, forklarer han.
Birkeli har også dykket ned i arkivet og børstet støvet av noen gamle oppskrifter. Der finner han en merksnodig gjenganger:
- En annen ting som var vanlig, var syltet portulakk. Det er en slags urt som ligner litt på babyspinat, med tykke stengler og blader. Portulakken er en gammel kulturplante, og bruken av den har nok forsvunnet litt.
Det skrives mye om fiskesuppe fra Bergen. Birkeli skryter av bergenserne som ambassadører for egen suppe.
-Det er en svært populær rett blant de lokale, og vi opplever at det kommer folk langveisfra for å spise fiskesuppen vår, sier han, og forklarer hvordan de selv serverer den:
-Tradisjonell bergensk fiskesuppe er også litt sursøt, så vi smaker den til med eddik og sukker. Så er det alltid diskusjon om hva som skal være oppi, men vi bruker finstrimlede grønnsaker, fiskeboller med garnityr, litt rømme og fløte.
Skal du lage bergensk fiskesuppe hjemme på kjøkkenbenken, har Birkeli følgende råd.
1. Hemmeligheten ligger i en god kraft.
- Alt starter med fiskebein. Velg gode råstoffer og fisk med lite fett. Har du tilgang på egenfisket pale, er det topp. Ellers funker all hvit fisk – vi bruker både sei, hyse og torsk.
2. Ta deg god tid.
- Ikke stress med suppa. Finn en god fiskekraftoppskrift og ta deg tid til å gjøre det riktig.
3. Smak til med fløte på slutten.
- Stort mer er det ikke å si, men litt fløte gir det lille ekstra. Slik blir suppen din kremete og deilig!
Når du tar deg turen til Bergen finnes det mange spisesteder som tilbyr bergensk fiskesuppe i alle prisklasser. Du finner alt fra tradisjonsrike institusjoner som Bryggeloftet & Stuene, til alternative varianter av klassikeren på mer ny moderne restauranter som f.eks. Cornelius Sjømatrestaurant eller Lysverket. I sommerhalvåret kan du nye suppen høyt til fjells på Skyskraperen Restaurant.
Skal du til Bergen og vil sikre deg en bordreservasjon? Her finner du en oversikt over restauranter i Bergen.
Vil du prøve flere bergenske spesialiteter?
Her får du vite hemmeligheten bak raspeballer fra Bergen, med eller uten dott.
Persetorsken - symbolet på bergensk tradisjonsmat
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024