Du er her: Home Inspirasjon Edvard Grieg
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Norges største komponist
Du er her: Home Inspirasjon Edvard Grieg
Den norske komponisten som har fått størst internasjonal suksess og anerkjennelse er Edvard Grieg. Han reiste mye rundt i Europa for å fremføre musikken sin, men lengtet stadig tilbake til Troldhaugen i Bergen, hans hjem som han delte med sin kone Nina.
Grieg ble født i Bergen den 15. juni 1843, og døde av lungeemfysem den 4. September i 1907, 64 år gammel. Han var den syvende personen som ble kremert i Norge, og urnene som holder asken etter han og hans kone befinner seg innfelt i et berg på eiendommen på Troldhaugen.
Les mer om Edvard Grieg Museum Troldhaugen i Bergen.
Edvard Grieg ble født i Strandgaten 152 i Bergen.
Troldhaugen var hjemmet til Edvard og konen Nina fra villaen sto ferdig i 1886 og frem til hans død i 1907. Edvard og Nina bodde her når han var hjemme i Norge. Huset ligger idyllisk til ved Nordåsvannet like utenfor sentrum. Edvard og Nina ligger også begravd på Troldhaugen.
Fra 15. juni 1903 da Edvard Grieg feiret sin 60 års dag på Troldhaugen.
Når du går under de store trærne og kjenner grusen rasle under bena på veg mot utsikten som åpenbarer seg i retning Nordåsvannet, er det lett å skjønne hvorfor han valgte å bosette seg akkurat her. Huset er en tidstypisk trevilla fra det 19. århundre, med panoramatårn og en stor veranda. Det er, i likhet med hans lille komponisthytte et steinkast unna huset, svært godt bevart. Inne i huset står blant annet Steinway-flygelet hans.
Pianoet til Edvard Grieg i stuen i villaen på museet. Foto: Dag Fosse
Når du står ved flygelet er det rart å tenke på at fingrene til pianisten Grieg har spilt musikken han komponerte rundt omkring i verden på akkurat dette fantastiske instrumentet. Som «Klaverkonserten i a-moll, op. 16», eller kanskje noe fra Peer Gynt-suiten (for eksempel «I Dovregubbens Hall»).
Om sommeren kan du oppleve lunsjkonserter hver dag på museet på Troldhaugen. Det er også en rekke andre konserter og arrangementer i Troldsalen hele året.
Troldsalen. Foto: Dag Fosse
Severdighetene du kan oppleve på Troldhaugen er Villa Troldhaugen fra 1885, Komponisthytten, Edvard og Nina Griegs gravsted, kammermusikksalen Troldsalen fra 1985, og et museumsbygg fra 1995.
Komponisthytten på Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Foto: Dag Fosse
Edvard og Nina Grieg fikk bare ett barn. Alexandra Grieg ble født i 1868, men døde bare 13 måneder gammel. Edvard var da 25 år gammel og Nina 23. De fikk ingen flere barn.
Edvard Grieg var en stor mann musikalsk, men kun 152 cm høy. Både på Troldhaugen og utenfor Grieghallen kan du se statue av Edvard i sann størrelse. De sies at i komponisthytten ved vannet på Trolhaugen satt Edvard på Beethovens samlede klaversonater for å rekke opp til tangentene.
Griegs musikk teller 74 verker og omfatter både klavermusikk, lyriske stykker, sanger, folkeviser, kammermusikk og orkesterverk. Hans kjærlighet til Nina var inspirasjon for mange sanger og romanser.
7. Peer Gynt
Et av Grieg sitt mest kjente verk er scenemusikken til Henrik Ibsen sitt teaterstykke Peer Gynt. Med premiere i 1876 ble den en umiddelbar suksess og er i dag spilt på scener over hele verden. Mye av musikken brukes som film-musikk, spesielt satsene Dovregubbens Hall og Anitras dans. Både musikken til Peer Gynt og Grieg's klarverkonsert i a-moll hadde spesiell betyning for hans berømmelse. Her kan du lese mer om Peer Gynt.
8. Morgenstemning
Morgensteming er en del av scenemusikken i Ibesns skuespill Peer Gynt. Suite nr.1 i Peer Gynt er kanskje den mest populære satsen i Peer Gynt, med Morgenstemning, Aases død, Anitras dans og I Dovregubbens Hall.
9. I Dovregubbens hall
I Dovregubbens hall fra Peer Gynt (opus 23, sats 8), er blitt kjent som egen konsertstykke og et populært stykke både for orkester men også i annen populærkultur. Her kan du lese mer om I Dovregubbens hall.
10. Edvard Grieg sanger
Edvard sin kone Nina var inspirasjonen til hans mange sanger og romanser. Han sa selv at hun var den eneste sanne formidler av hans sanger. Romansene spiller på et bredt følelsesregistrer og Grieg klaget mange ganger over tolkingen i oversettelser. Romansen "Jeg elsker Dig" ble svært populær på Griegs tid. Ved siden av Haugtussa regnes de 6 tyske sangene i opus 48 også som et høydepunkt.
Edvard var en rastløs sjel, og levde et omflakkende liv. Han var stadig på reise rundt omkring i Europa. Kanskje var det derfor han kunne mane fram den nasjonalromantiske stilen i stykkene sine når han kom hjem til Troldhaugen? Det Trolske og lyriske som kjennetegner norsk natur er også det som først og fremst kjennetegner komposisjonene hans. Det at klaverstykkene han komponerte ofte var så kortfattet har gitt ham kallenavnet «Nordens Chopin».
Her kan du lese mer om Edvard Grieg sin musikk og mest berømt verker.
Grieg sin kjente musikk til Peer Gynt, klaverkonsert i a-moll med mer.
Stykket Peer Gynt er skrevet av Henrik Ibsen med musikk av Edvard Grieg.
I Dovregubbens Hall er et av Grieg's mest berømte verk.
Hør musikken, besøk Troldhaugen og bo på et Edvard Grieg hotel.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024