Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Villsau - en lokal delikatesse
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Villsauen holder kulturlandskapet ved like
Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Villsau - en lokal delikatesse
Den kan minne om en blanding av hjort og voksen sau, og er i dag en av de beste og mest bærekraftige kjøttstykkene du kan få på bergenske restauranter. Hadde det ikke vært for en intens redningsaksjon på Austevoll på 1600-tallet, hadde norsk villsau trolig vært helt utryddet.
"Jeg er født og oppvokst på Austevoll med to foreldre som tidligere var kokker. Villsau har alltid vært en viktig ingrediens her på Bekkjarvik Gjestgiveri, og som barn fikk jeg villsau til middag minst én gang i uken", forteller tidligere Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen, som i dag er sjefskokk på kjøkkenet til det familiedrevne gjestgiveriet på Austevoll.
Foto: Visit Bergen
Villsau er kjent for å vandre fritt på beite i kystlandskapet på Vestlandet gjennom hele året. Mens huseiere andre steder i landet ofte må gjerde inn dyrene sine for å ikke miste dem, må beboere på steder som Austevoll faktisk sette opp gjerder for å unngå at villsauen skal komme inn i hagene og spise opp alt som finnes av busker og trær.
"Smaken relateres jo til det de spiser. De blir magre, det blir godt fett og at de spiser tare, lyng og gress gir en unik smak som kan minne om en blanding av voksen sau og hjort. De går og beiter på marken, på fjellet og nede ved sjøkanten. De spiser begrodde steder som gjør at kystlandskapet blir fantastisk.", forteller Johannesen.
Men villsauen har ikke alltid spilt en like stor rolle i det vestnorske kystlandskapet. På 1600-tallet var norsk villsau i ferd med å bli utryddet, og det var takket være bergingen av en rase på Austevoll at det finnes villsau igjen på Vestlandet. I dag finner vi mange sauebønder rundt Bergen som driver med villsau.
"Her er det fantastiske forhold for villsau. Jeg har jo ikke så mye lynghei, men det er mye skog her som de får boltre seg i, spesielt om vinteren", forteller sauebonde Helene Olli Sollid på Gripen Gard og Rurale Tidsreiser nord for Bergen.
Foto: Visit Bergen
Hun er også opptatt av å bevare den originale villsauen, og forsøke å unngå at den norske hvitsau-rasen blandes med villsauen. I dag leverer Olli kjøtt, ull og stort sett alt fra villsau til restauranter og spisesteder i hele bergensregionen. Om du vil lære mer om ull, kan du bli med på Ullruta. Ullruta tar deg med på en flere tusenåring reise fra vikingtid til moderne design anno 2020.
"Villsau er altbrukendes, og vi benytter hele dyret. Skinnet og pelsen er jo helt unik og har fantastiske egenskaper. Vi er rett og slett glade i villsauen", sier Johannessen.
Villsau er det mest bærekraftige kjøttstykket du kan få tak i på Vestlandet, og har i dag blitt en av de viktigste identitetsbærerne i vest-norsk matkultur.
"For oss er all god mat bærekraftig. Villsauen lever her i naturen, blir slaktet på lokale slakterier og blir levert til restaurantene her i regionen. Det gir selvsagt topp kvalitet, men det er også en godt å vite at det man spiser er bærekraftig", sier Johannessen.
På Bekkjarvik kommer gjester fra både Norge og utlandet for å smake villsau, som det ikke er så lett å få tak i andre steder i Norge. "De har gjerne hørt om villsau, men den er jo ikke så lett å finne utenfor vestlandsregionen. De synes det er stas å spise noe som er så unikt og har en så rik historie som villsauen", avslutter Johannessen. Tar du turen til Bekkjarvik, kan du lese mer om ting å gjøre i Austevoll kommune her.
Foto: Visit Bergen
Matbyen Bergen bygger på over tusen års historie som møteplass og handelssentrum for lokale råvarer og særegne mattradisjoner. Les mer om bergenske spesialiteter som bergensk fiskesuppe, raspeballer med eller uten dott, skillingsbollen fra Bergen eller persetorsken, selve symbolet på bergensk tradisjonsmat.
Visste du forresten at verdens beste ost kommer fra Bergen?
Vel bekomme og velkommen til Bergen!
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024