Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Skillingsbolle - Bergens nasjonalbakverk i 500 år
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Varm og saftig med masse sukker på!
Du er her: Home Spisesteder Matbyen Bergen Skillingsbolle - Bergens nasjonalbakverk i 500 år
Den er stor, varm, saftig, og har masse sukker på toppen. Skillingsbollen har vært Bergens nasjonalbakst i over 500 år, og nytes i dag av bergensere til både hverdags og fest. Den ekte skillingsbollen kommer fra Bergen, og du bør ikke reise fra byen før du har spist minst én.
Duften av fersk bakverk med et snev av kanel slår imot deg når du går inn på en café eller et bakeri i Bergen en hvilken som helst formiddag. Og var du ikke sulten på noe godt fra før, så blir du det i alle fall ved første innpust når du passerer dørterskelen. Det lukter skillingsbolle, og bak disken er det ingen tvil om hvilken bolle det går mest av.
«Mmmmm… denne var helt perfekt», sier bestefar Tore Lervik bak kaffekoppen sin etter å ha tatt den første biten av skillingsbollen på en café på Klosteret.
Familien Lervik fra Bergen spiser skillingsbolle på café. Foto: Kristoffer Fürstenberg/Visit Bergen
Sammen med barn og barnebarn er han og kona ofte på en av Bergens mange caféer og bakerier. Valg av sted varierer, men valg av bakverk faller alltid på skillingsbollen. Bollen som lages med rikelig med smør, kanel og sukker, før den rulles sammen. Og når du kanskje trodde bollene var klare til å settes inn i ovnen, får de en ny omgang med rikelig mengder sukker. Kan det bli feil?
«Når jeg kan velge mellom skoleboller, solskinnsboller eller annen type bakverk, er det alltid skillingsbollen jeg ender opp med. Sammen med en kopp kaffe er det helt nydelig. Enten det er til 10-kaffen hjemme eller på café, er valget ganske enkelt», fortsetter Lervik mens han tar et nytt jafs av bollen.
Kanelbolle, kanelsnurr, kanel i svingene eller skillingsbolle? I dag kan man få kjøpt varianter av kanelboller stort sett over hele Norge, med ulike navn, og med noe ulik form og smak. Men den originale skillingsbollen kommer fra Bergen.
«Skillingsbollen var i utgangspunktet et populært tysk bakverk som Hanseatene tok med til Bergen på 1500-tallet. Bollen ble fort en slager i byen, og de lokale bakerne begynte å lage skillingsboller til folket», forteller Karoline Neset bak disken ved Baker Brun Klosteret.
Kanel er et krydder fra Østen, og skikken med å kombinere kanel, sukker og hvetebakst stammer derfor trolig fra kontinentet. Opprinnelig inneholdt skillingsbollen også rosiner. Under krigen ble det mangel på ingredienser og rosinene forsvant fra bollen, og kom aldri tilbake. Navnet skillingsbolle stammer fra skikken der man gav brød og kaker navn etter prisen, og skillingsbollen ble opprinnelig solgt i Bergen for en skilling per stykk. I dag koster en skillingsbolle en del mer enn en skilling, men bollen er fremdeles nesten den samme.
En ekte Bergensk skillingsbolle skal være stor, saftig og ha mye sukker på toppen. Foto: Visit Bergen
Når du vandrer mellom bordene på cafeen i Bergen, legger du fort merke til at det finnes minst to forskjellige måter å spise skillingsbolle på. Det er en evigvarende diskusjon hvordan man bør spise bollen på for å få den beste opplevelsen.
«Folk i Bergen blir ikke enige om hvordan man skal spise skillingsboller. Noen mener man skal rive av bit for bit, mens andre mener man skal tygge nedpå fra en side. Du må selv finne ut hva som gir deg den beste smaken», sier Neset.
Noen velger også å spise skillingsbolle med smør og brunost på. I familien Lervik er de ikke enige. Bestefar Tore angriper bollen fra én side, mens kona Kirsti river av bit for bit på en mer elegant måte. På barnebarna er det enkelt å se hvilken metode som er foretrukket, basert på mengden med sukker i ansiktet.
Det finnes mange måter å spise en skillingsbolle på. Foto: Kristoffer Fürstenberg/Visit Bergen
Det er ikke bare på caféer og bakerier at skillingsbollene er en hit i Bergen. Folk handler skillingsboller i butikkene og tar med hjem som kaffemat, eller baker bollene selv hjemme.
«Som bestemor er det fint at barna er med og baker når jeg lager skillingsboller. Barna har hver sin kjevle når de skal kjevle ut deigen, så smører de på smør, kanel og sukker før de ruller deigen sammen til en lang pølse. Så skjærer vi den opp og legger den på platene for heving. Det er alltid stas for barna å smake på bollene de selv har laget», sier Kirsti, som er bestemor til tre barn.
Det som er helt sikkert, er at Skillingsbollen er noe alle bergensere har et forhold til. Og hvis de møter noen som sier at skillingsbollen ikke er fra Bergen, kommer det en kraftig reaksjon.
«Da sier vi at det ikke er en ekte skillingsbolle de snakker om. Det er en kanelbolle. Den ekte skillingsbollen kommer fra Bergen, sier Nesset stolt.
Vil du lese mer om typiske Bergenske matretter? Her kan du lese om den berømte Bergenske fiskesuppen og hva som gjør den så spesiell. Persetorsk er kanskje selve symbolet på bergensk tradisjonsmat og vil du vite hemmeligheten med raspeballer, så finner du det her.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024