Du er her: Home Inspirasjon Utforsk Bergen Bydeler og nabolag i Bergen sentrum
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Fra Sandviken til Møhlenpris
Du er her: Home Inspirasjon Utforsk Bergen Bydeler og nabolag i Bergen sentrum
Hvor godt kjenner du de forskjellige bydelene i og rundt Bergen sentrum? Her presenterer vi dem litt mer i detalj, slik at du kanskje blir inspirert til å utforske dem på egen hånd.
Sandviken er et "strøk" i bydelen Bergenhus, nordøst for sentrum. Strøket Sandviken er definert som området mellom Ytre Sandvikens grense i nord ved Munkebotnselven, og i sør Mulelven.
Sandviken er også navnet på en tidligere bydel i Bergen, som i hovedtrekk inkluderte strøkene Bergenhus, Skuteviken, Ladegården, Sandviken og Ytre Sandviken. Begrepet Sandviken benyttes fortsatt om store deler av disse områdene. Bare pass på at du ikke gjør det overfor noen som er vokst opp i området. For dem så går grensene mellom disse strøkene der den alltid har gjort.
Foto: Gjertrud Coutinho
Sandviken ble tidlig utbygd med vannmøller og skipsverft. Bydelen ble skilt ut fra Bergen i 1561, og ble først innlemmet i Bergen igjen i 1876. Sandviken er kanskje mest kjent for sin bebyggelse. På markene innenfor havneanleggene ble det i løpet av 1700- og 1800-tallet etablert bebyggelse som etter hvert dannet «grender». Disse grendene vokste frem i takt med virksomheten i Sandviksbukten, med småveier tilknyttet postveien gjennom området. Dette var små trehus på selveiende grunn, ofte var husene flyttet hit fra områdene lenger ute.
Foto: Gjertrud Coutinho
Sandviken var også stedet “fiffen” i Bergen dro for å komme bort fra byen. Det var vanskelig å bygge store lyststeder i den brannfarlige byen Bergen. Derfor gjorde storborgerskapet heller dette i Sandviken, slik at de om sommeren kunne trekke seg tilbake fra byens stank og kloakk. I Sandviken ble 11 lyststeder bygget mellom 1780 og 1830. Av disse er Christinegård i Mulen er det mest kjente, med en stor fransk hage og det greske tempelet Mon Plasir.
I Sandviken finner du en god miks av beboere. Som i mange av de andre sentrumsnære bydelene bor det mye studenter her, men det bor også mange familier her i byvillaene som står tett i tett.
I dag er det mye å oppleve i Sandviken, særlig hvis du er glad i museer. Her finner du blant annet Gamle Bergen museum, Norges Fiskerimuseum og Storeblå visningssenter for havbruk. Hvis du liker å gå tur anbefaler vi en tur opp Stoltzekleiven, en bratt steinlagt tursti og trapp med ca. 722 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. Etterpå passer det med et besøk på Sandviken Sjøbad, en nydelig liten perle like ved Gamle Bergen. Sjøbadet har både brygge, stupebrett, stupetårn, flytebrygge, grillplass og plen til å ligge på. Mange utforsker også den sjarmerende trehusbebyggelsen, et perfekt sted å fylle Instagram-kontoen med flotte bilder.
Norges Fiskerimuseum. Foto: Silje Katrine Robinson
Som vi skrev over så omfatter bydelen Bergenhus et ganske stort område i Sandviken, Bergen sentrum og Årstad. Så i dette avsnittet bruker vi navnet Bergenhus om strøket som strekker seg fra Bontelabo til Øvre Dreggsallmenning.
Bergenhus er svært sentral i Bergens historie. I området hvor Bergenhus festning nå ligger lå det som ble kalt Holmen, som i middelalderen var stedet for både kongsgård og domkirke. Byggingen av Håkonshallen startet i 1261 og i 1270-årene ble det oppført et kastell som dannet grunnlaget for det senere Rosenkrantztårnet. I dag heter området i tilknytning til Bergenhus festning Koengen, og er mest kjent som arena for store konserter, festivaler m.m.
Håkonshallen. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com
I dette strøket finner du også en av Nordens største attraksjoner, Bryggen, som i dag er inkludert i Unesco’s liste over verdens kulturarv. Verdenskulturminnet er rester av gammel havnebebyggelse og et av de mest kjente bystrøk fra middelalderen i Norge. Hanseatene, det tyske kjøpmannsforbundet, opprettet utenlandskontor på Bryggen i 1360, og i nesten 400 år dominerte de strøket. Handelsgårdene på Bryggen fungerte som lager for eksport og import. Skjult bak den ikoniske fasaden på Bryggen ligger en hemmelig verden av passasjer og mørke svalganger, som i dag er byttet ut med tekstildesign smykkedesign, illustrasjon, strikk, fotografi, bøker – og en koselig kafe.
Vi har allerede nevnt Bryggen, Bergenhus festning, Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, som alle er steder du bør utforske når du er i Bergen. I området finner du også Mariakirken, den eldste bevarte bygning i Bergen, sannsynligvis bygget mellom 1130-1170. Bygningen er usedvanlig godt bevart, og har vært i sammenhengende bruk siden senmiddelalderen. Kirken ble sist restaurert i 1860-årene. Da ble bygningen tilbakeført slik den fremsto i middelalderen.
Mariakirken. Foto: Gsfoto
På Vetrlidsallmenningen finner du nedre stasjon på Fløibanen, som tar deg opp til toppen av Fløyen, 320 meter over havet. Der venter en spektakulær panoramautsikt over byen, fjord og fjell, og gode muligheter for å boltre seg både for store og små.
Nordnes er halvøyen som strekker seg vestover fra bykjernen, mellom Vågen på den ene siden og Puddefjorden på den andre. De eldste delene av bebyggelsen på Nordnes skriver seg helt fra kong Øysteins tid, da Munkeliv kloster ble reist i tiden 1107-10, noe som gjør det til et av landets eldste klostre. Området kalles fortsatt i dag for Klosteret.
Halvøya Nordnes. Foto: Visit Bergen/ Jan M. Lillebø - visitBergen.com
Mange kjenner Nordnes som et område med smale smug og vakre gamle trehus, men området er preget av store kontraster i arkitekturen. Mye av årsaken til kontrastene ligger i de mange bybrannene og behovet for gjenreisning i etterkant. Nordnes fikk også hard medfart under 2. verdenskrig, både gjennom gjentatte bombeangrep og eksplosjonsulykken ved Festningskaien 20. april 1944.
Mange kjente nordmenn er født på Nordnes. Blant dem finner du Edvard Grieg, Ludvig Holberg, Amalie Skram og Harald Sæverud.
Mange av husene og leilighetene på Nordnes går i arv, så her finner du en del familier som har bodd på Nordnes i mange generasjoner. I og med den fine beliggenheten så bor det mange studenter her også, og en del småbarnsfamilier som ønsker å bo nært sentralt. Beboerne på Nordnes er veldig glade i halvøyen og på folkemunne kalles den for Republikken Nordnes. Kanskje det kommer et krav om løsriving fra Bergen en dag?
Foto: Gjertrud Coutinho
Bergens mest populære attraksjon for familier ligger ytterst på Nordnes-pynten. Akvariet har gitt bergensere og gjester et fantastisk møte med dyrelivet på dypet og landjorda siden 1960, her finner du de rareste og flotteste skapninger fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og arktiske strøk. I samme område finner du også Nordnes Sjøbad, hvor du i tillegg til å kunne bade i sjøen også kan ta en svømmetur i oppvarmet basseng.
Foto: Bergen Byarkiv
Rett i nærheten finner du også en av de mer kuriøse severdighetene i Bergen. I Nordnesparken står det en 10 meter høy totempæl. Jepp, det stemmer, en totempæl. Totempælen ble gitt i gave fra vennskapsbyen Seattle i anledning Bergens 900-årsjubileum i 1970.
Hvis du har lyst på en helt spesiell opplevelse anbefaler vi et besøk på Magic Ice, et isgalleri & isbar skulpturert av verdensberømte isskulptører, som gjenskaper utstillingen flere ganger i året.
Beveger du deg sydover fra Torgallmenningen, og opp i “høyden” så kommer du til området som kalles Nygårdshøyden. For mange er nok Nygårdshøyden best kjent som studentenes tumleplass. Her ligger Universitet i Bergen med Det humanistiske fakultet, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Studentsenteret.
Men området er også preget av gamle hus og hager, stakitter, skulpturer og brostein som alle har en historie å fortelle. I motsetning til på Nordnes og i Sandviken er husene i dette området murhus. Området har også en grønn lunge i den sjarmerende Nygårdsparken, som brukes mye av bergenserne på solrike dager. Parken er utformet i engelsk landskapsstil og har de siste årene blitt pusset opp med blant annet nytt lekeområde og flere oppholdsplasser.
Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland
Ikke unaturlig så er Nygårdshøyden studentenes høyborg. Over halvparten av beboerne er studenter. De aller fleste av dem bor i kollektiv i gamle ærverdige leiligheter i murhusene i området.
På Nygårdshøyden finnes det flere interessante museer. Universitetsmuseet har to avdelinger, naturhistorisk og kulturhistorisk, og Bergens Sjøfartsmuseum er også lokalisert i området. Rett ved siden av Universitetsmuseet ligger Muséhagen, en botanisk perle. Det er en fredet, gammel botanisk hage med et stort og variert utvalg av ca. 3000 forskjellige plantearter.
Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland
Er du glad i kirker kan vi anbefale et besøk i Johanneskirken, som med sin rødlige farge og lett synlige beliggenhet på Sydneshaugen, er et kjent landemerke i Bergen. Kirken ble bygget i 1894 i nygotisk stil, og kan skryte både av å ha Bergens høyeste kirketårn med 61 meter og det største kirkerommet i byen.
Fortsetter du videre fra Nygårdshøyden og ned på motsatt side av bykjernen kommer du til Møhlenpris. Møhlenpris ble tidligere kalt Vestre Sydnes og strekker seg til Damsgårdssundet. Strøket er navngitt etter Jørgen Thor Møhlen, en skipsreder, innovatør og forretningsmann, som anla et industriområde der på 1600-tallet.
Området har de siste årene gjennomgått en transformasjon, og har gjennom blant annet Marineholmen-prosjektet blitt en bydel som kombinerer arbeidsplasser innen næring og forskning med et levende bomiljø. Det dukker stadig opp nye møtesteder, lekeplasser, restauranter og hager, og jammen har ikke Møhlenpris fått sin egen strand også, rett ved siden av BI-bygget.
Foto: GC Rieber Eiendom AS
Med sin nærhet til Universitet i Bergen er Møhlenpris naturligvis også et populært sted for studenter. Men området har også mange barnefamilier som ønsker å bo sentralt i en bydel som er under stadig utvikling. Og som ikke minst tiltrekkes av den urbane livsstilen hvor man stadig treffer nye mennesker og hvor det alltid skjer noe rundt dem.
Når du er ferdig med å sole deg på stranden bør du ta turen innom VilVite litt lenger borte i gaten. VilVite er et stort opplevelsessenter og vitensenter med aktiviteter for hele familien. Her er alt lagt til rette for å leke, lære og ha det gøy sammen i utstillingene.
Foto: VilVite / Thor Brødreskift
På Cornerteateret kan du få med deg en teaterforestilling eller en konsert, eller du kan bare slappe av i nedre del av Nygårdsparken, som vi omtalte i avsnittet om Nygårdshøyden. I lokalene til Bergens gamle trikkehall kan du besøke Bergens Tekniske Museum, som viser den tekniske utviklingen på Vestlandet med fokus på landtransport, og omfatter gamle fremkomstmidler som veteranbiler, sykler, motorsykler, busser og trikker, samt en av de gamle Fløibanevognene.
Foto: Bergens Tekniske Museum
Når du først er på Møhlenpris, spaser gjerne over gangbroen Småpudden. Like over broen finner du kafeen Godt Brød Fløtmannsplassen. Her får du deilig bakst på dagtid og pizza på kvelden. Fin uteplass og om du vil ta en dukkert før maten, så har de en praktisk utedusj tilgjengelig.
Foto: Godt Brød Fløttmannsplassen
Noen av nabolagene i Bergen sentrum:
Bergen sentrum er kompakt og det letteste er å spasere når du skal utforske nabolagene i Bergen sentrum. Du kan også leie en sykkel fra Bergen Bysykkel. De har mange stasjoner i Bergen sentrum der du kan plukke opp og levere sykkelen etter bruk. Lei en sykkel for en tur, eller en dag, eller det som måtte passe deg. En morsom og effektiv måte å komme seg rundt på!
Foto: Hilde Bang Foss/Bergen Bysykkel
Uansett om du ønsker å utforske bykjernen i Bergen, bydelene og nabolagene rundt, eller er klar for å bevege deg lenger ut i regionen rundt Bergen, er det mye å oppleve. Her finner du mer inspirasjon til hva du kan finne på under ditt besøk i Bergen.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2025