Du er her: Home Inspirasjon Edvard Grieg Edvard Grieg - I Dovregubbens Hall
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Et av Edvard Grieg's mest kjente verk
Du er her: Home Inspirasjon Edvard Grieg Edvard Grieg - I Dovregubbens Hall
I Dovregubbens Hall et et av Grieg's mest kjente verk og ble skrevet som en del av scenemusikken til Henrik Ibsens berømte skuespill Peer Gynt.
Totalt sett produserte Edvard Grieg 74 verk i løpet av de 64 årene han levde. Verkene omfatter både klavermusikk, lyriske stykker, sanger, folkeviser, kammermusikk og verk for orkester. I Dovregubbens Hall er et av Grieg's mest kjente verk.
I Dovregubbens Hall som ble skrevet som en del av scenemusikken til Henrik Ibsens berømte skuespill Peer Gynt. Totalt sett skapte Grieg 26 musikkstykker til Peer Gynt, men i Griegs levetid ble verket aldri oppført i sin helhet. I et brev dagen etter en nyoppføring i 1902 skrev Grieg: “Får jeg leve litt ennu, skal jeg oppføre hele musikken.”
Siden uroppføringen av verket i 1876, har deler av det blitt brukt utallige ganger i sanger, filmer, tv-programmer og til og med i videospill. Blant de meste kjente bandene som har gjort nyinnspillinger er The Who og Electric Light Orchestra.
Dovregubben er en mektig trollkonge som bor med sitt hoff av underjordiske vesener inne i «Dovregubbens Hall», og representerer i Peer Gynt det trangsynte og selvgode.
I Dovregubbens Hall skiller seg veldig ut i forhold til resten av scenemusikken i Peer Gynt. Musikken har en voldsom og dyster oppbygning, i stor kontrast til resten av komposisjonene Edvard Grieg skrev for stykket, som er veldig lyse og forsiktige.
Edvard Grieg var egentlig opptatt med å lage musikk til en opera sammen med Bjørnstjerne Bjørnson, når han ble kontaktet av Ibsen vedrørende å sette musikk til Peer Gynt.
Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg 15 Juni 1903 på Troldhaugen Grieg sin 60 års dag
Griegs første reaksjon var at dette var umulig da han oppfattet Ibsens dramatiske dikt som svært umusikalsk, men det påstås at det økonomiske tilbudet fra Ibsen til slutt var for godt til at han kunne takke nei.
Navnet Dovregubben og Dovregubbens hall lever videre mange steder i Norge. I Grieghallen i Bergen har det største selskapslokalet fått navnet Dovregubbens Hall, og navnet Dovregubben brukes på alt fra kafeer via avdelinger i barnehager til områder for oljeutvikling.
I Bergen kan du besøke Edvard Grieg sitt hjem på Troldhaugen, som i dag er museum og konsertarena.
Her kan du lese mer om Edvard Grieg, hans musikk, og hvor i Bergen du kan oppleve Grieg.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024