Du er her: Home Ting å gjøre Attraksjoner Kirker i Bergen
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Bergen har mange kirker som er verdt et besøk.
Du er her: Home Ting å gjøre Attraksjoner Kirker i Bergen
De mest kjente kirkene i Bergen er Domkirken, Mariakirken og Fantoft stavkirke. Men Bergen har flere kirker verdt å besøke!
I begynnelsen etter at kristendommen ble etablert i Norge rundt år 1000 ble det bygget såkalte stolpekirker, med en byggeteknikk ganske lik stavkirker. Dessverre har ingen av disse overlevd. Etter stolpekirkene kom stavkirkene og etterhvert gikk man over til å bygge kirker i stein. Uavhengig av materialet man brukte var det mest såkalte langkirker som ble bygget, og langkirker er nå sett på som den typiske norske kirkeformen.
I Bergen har vi flere historiske langkirker, Mariakirken er en av disse. Selv om et stort antall kirker etterhvert er bygget i stein, både gamle og nye, er inventaret veldig ofte av treverk. Under beskrivelsen av kirkene finner du et nyttig kart som viser beliggenheten for hver enkelt kirke. Vær obs på at kirkene har begrensede åpningstider så det er ikke sikkert at du får mulighet til å se kirken(e) innvendig.
Mariakirken er en av de eldste bygningene i Bergen og anslås å ha blitt bygget i perioden 1140-1250. Kirken er lokalisert like bak Bryggen og ble brukt av tyskerne under Hansatiden. Derfor er den ofte kalt Tyskekirken av bergenserne.
Foto: Erik Wassenaar
Mariakirken er en langkirke i stein med basilikaform og to vesttårn. Den ble bygget i romansk stil, men har brent delvis ned to ganger, og har underveis fått innspill av andre byggestiler. Koret er for eksempel gotisk, mens prekestolen er i barokk stil. Inventaret er nydelig og Mariakirken er en populær severdighet både blant turister og lokalbefolkningen, og ventelisten for vielse i kirken er nokså lang.
Her kan du lese mer om Mariakirken og se når den er åpen for besøkende.
Domkirken ligger i nærheten av Lepramuseet, bare noen få minutter fra jernbanestasjonen. Kirken slik den fremstår i dag omfatter restene av to eldre kirker, viet til Olav den Hellige og datert tilbake til 1150. Kirken er en langkirke i stein og er sognekirken for Domkirken menighet. Etter diverse ødeleggelser i noen av de mange bybrannene, har kirken endret stil gjentatte ganger. I slutten av 1800-tallet ble blant annet rokokkointeriøret fjernet til fordel for en mer typisk middelalder-stil med fire gotiske søyler.
Foto: Hans Knut Sveen
Domkirken skal ha blitt truffet av en kanonkule i 1665 under et slag på Vågen. Kanonkulen står fortsatt i muren på kirketårnet som et minne. Bak kirken finner man en liten kirkegård og Bergen Katedralskole («Katten»), en av landets eldste skoler, er kirkens nærmeste nabo. Domkirken huser ofte konserter i tillegg til søndagsmesser.
Her kan du lese mer om Domkirken og se når de er åpne for besøkende utenom messetider.
Fantoft stavkirke er en rekonstruksjon av Fortun stavkirke, datert 1150, som ble flyttet til Bergen i 1883. Kirken ble satt i brann av den omstridte musikeren Varg Vikernes i 1992. Stavkirker er utseendemessig veldig forskjellige fra andre kirker vi kjenner fra middelalderen. Dette bunner i byggeskikken i Nord-Europa, hvor treverk var materialet de hadde for hånden. Navnet stavkirke har dukket opp i senere tid og viser til byggemetoden.
Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com
Fantoft stavkirke er veldig flott belyst på kveldstid og et besøk på kveldstid vil gi en helt særegen stemning. Kanskje du får følelsen av å være med i filmen Frost, hvor mye av arkitekturen er basert på norske stavkirker?
Fantoft Stavkirke ligger utenfor sentrum. Ta bybanen til Fantoft (Bybanen bruker ca. 18 minutter fra sentrum til Fantoft), og følg deretter skiltene (10 minutter å gå )
Her kan du lese mer om Fantoft Stavkirke.
Med sin rødlige farge og lett synlige beliggenhet på Sydneshaugen, er Johanneskirken et kjent landemerke i byen. Fra toppen av de 76 trappetrinnene som leder opp til kirken er det en flott utsikt utover sentrum og mot byfjellene i øst. Johanneskirken er en langkirke i stein som ble bygget i 1894 i nygotisk stil. Kirken kan skryte både av å ha Bergens høyeste kirketårn med 61 meter og det største kirkerommet i byen. Interiøret består blant annet av et imponerende tak i tre og et stort orgel med gotisk front. Vi finner også Bergens eneste klokkespill her, montert i 2014, med en vekt på hele 15 tonn.
Foto: Bergen Domkirke Menighet
Kirken rommer 690 personer og er mye brukt til orgelkonserter om sommeren og julekonserter i førjulstiden. Utenfor blir det ofte spilt boccia om sommeren av den eldre befolkningen. I samme området på Nygårdshøyden finner man også Universitetsmuseet, som er vel verdt et besøk.
St. Jørgen Kirke hører til St. Jørgen Hospital, som i dag er kjent som Lepramuseet, og kan besøkes fra midten av mai og ut september. Kirken brukes fortsatt til gudstjenester, vielser og konserter utenom. Det er en vakker kirke i tre med kvadratisk form. Den er fra 1706, da den ble gjenoppbygget etter en bybrann, og var opprinnelig en kirke for de spedalske som bodde på hospitalet kirken hører til. Hovedbildet på altertavlen er fra 1733 og viser Jesus med de ti spedalske.
Foto: Bymuseet - Gunn Kristin Monsen
St. Jørgen hospital er en av de få bevarte leprasykehusene i Nord-Europa, og ble driftet fra omtrent 1400 helt frem til 1946, da de siste to leprapasientene døde. Bygningene har i svært liten grad blitt endret siden den gang, og dagens Lepramuseum forteller den norske leprahistorien og viktigheten av Norges bidrag internasjonalt.
Som severdighet er nok Korskirken noe mindre kjent, til tross for sin sentrale beliggenhet nær Fisketorget. Den ble bygget på samme tid som de eldste kirkene i Bergen og har gjennomgått samme stilendringer som f.eks. Domkirken. Mange tror navnet Korskirken baserer seg på kirkens arkitektur, men den var opprinnelig en langkirke. Navnet har sin bakgrunn i at kirken var viet til Det Hellige Kors.
Foto: Kirkens Bymisjon
Nordportalen i kleberstein regnes for å være en av de fineste renessanse-portalene i Norge. Kirken har i dag stor samfunnsmessig betydning på grunn av det frivillige arbeidet som Kirkens Bymisjon utfører med base i kirken. Den holder åpent daglig og det blir organisert mange aktiviteter der – alt fra messer, meditasjon og vaffelservering, til julefeiring.
St. Paul kirke, lokalisert et par minutter fra Grieghallen, er en katolsk kirke som ble ferdigstilt i 1876. Kirken huser den største katolske menigheten i Vestland fylke og hører til Oslo katolske bispedømme. På grunn av pengemangel tok byggingen av kirken 11 år, og sognepresten reiste på mange turer rundt i Europa for å samle inn penger.
Foto: Hege Askvik
Kirken er en langkirke bygget i norsk naturstein og marmor. Koret har glassmalerier i vinduene og over høyalteret henger et stort krusifiks. Da Norge siden reformasjonen har vært protestantisk, har kirkens katolske menighet i stor grad bestått av mennesker født utenfor Norge, og i dag er det ca. 120 nasjonaliteter representert i menighetsregisteret!
Nykirken fikk navnet sitt fordi den ved bygging i 1621, var den nyeste av byens sognekirker. Kirken ligger like ved Vågen og har også den gjennomgått endringer gjentatte ganger etter bybranner. Den har mansardtak og klokketårn, og var et av Bergens mest moderne bygg på begynnelsen av 1800-tallet. Nykirken ble opprinnelig bygget med en lav tårnhjelm i stedet for spir på grunn av økonomi, men i 1955 ble kirkespiret oppført etter den opprinnelige planen.
Foto: Bergen Domkirke menighet
I kirken finner du Dåpsengelen, en nydelig engel med gullfargede klær og vinger, som heises ned over dåpsfontenen når det foretas dåp her. Nykirken blir ofte kalt Barnas katedral, og er en kulturkirke med stort fokus på barn. Nykirken ligger på veien mellom sentrum og Akvariet i Bergen.
På 1960-tallet trengte Slettebakken menighet et eget kirkebygg. I arkitektkonkurransen som ble avholdt ble Tore Sverams forslag, et design av en svært moderne kirke, utropt som vinner. Designet var sterkt påvirket av datidens arkitektur og utkastet ble sett på som radikalt. Sveram lot seg inspirere av St. Mary’s Cathedral i Tokyo.
Kirken ble innviet i 1970 og er bygget i betong, har kobbertak, og selv interiøret har betong som sitt primære byggemateriale, noe som var typisk for tiden den ble bygget i. Utenfra kan det se ut som et skip med høy stevn som peker mot himmelen.
Foto: Ingrid Fluge-Hole
Selv om kirken er veldig ung i denne sammenhengen er den en såkalt listeført kirke. Det vil si at den er vurdert som et verneverdig kulturminne av Riksantikvaren. Kirken er lett å komme til takket være bybanen (Bybanen bruker ca. 16 minutter fra sentrum, gå av på stoppet som heter Slettebakken), og med beliggenhet like ved Tveitevannet er det enkelt å kombinere besøket med en rolig spasertur rundt vannet.
På Saurås i Åsane har det vært kirke siden 1500-tallet. Opprinnelsen til den nåværende kirken ble bygget rundt 1795, og var en liten og enkel langkirke i mur med tre i gavlene. En sjarmerende type kirke som er vanlig å finne i bygde-Norge. Åsane kirke ble holdt i live med gaver, ettersom bøndene som soknet til kirken betalte tiende til nærliggende Hamre kirke istedenfor.
Foto: Magne Fonn Hafskor
Julaften 1992 ble Åsane gamle kirke satt i brann, men en kopi av den originale kirken ble ferdigstilt i 1995. Åsane gamle kirke skiller seg radikalt fra Åsane «nye» kirke. En moderne kirke fra 1993, konstruert i en sirkulær form, bygget av upusset tegl og med tak av lappskifer. Åsane nye kirke ligger tett på Åsane terminal, kun 15 minutters busstur fra Bergen sentrum. Åsane gamle kirke ligger 20 minutters gangavstand herfra igjen, og 7 minutter fra Ikea, som det også er bussforbindelse til.
Ønsker du å høre mer om Bergens spennende historie? Bli med på en guidet tur og lær mer om Bergen underveis.
Vil du utforske Bergen og besøke noen av de populære attraksjonene, finner du mer informasjon her.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024