10 tips til tilgjengelige opplevelser i Bergen

10 tips til tilgjengelige opplevelser i Bergen

Et utvalg attraksjoner tilgjengelig med rullestol

10 tips til tilgjengelige opplevelser i Bergen

Bergen, byen mellom de syv fjell, er rik på historie og byr på en rekke attraksjoner og opplevelser tilrettelagt for besøkende med ulike tilgjengelighetsbehov.

Enten du reiser med familie, alene eller i en gruppe, her er 10 steder og aktiviteter du kan oppleve i Bergen som er godt egnet for rullestolbrukere.

1. Fløibanen

Fløibanen er en av Bergens mest populære attraksjoner med spektakulær utsikt over byen og regionen. Fløibanen er fullt tilgjengelig for rullestolbrukere med romslige vogner og enkel adkomst ved både nedre og øvre stasjon. Ved å benytte heisen kan besøkende unngå trappene og gå rett inn i den øvre vognen.

Heis i FløibanenHeis i Fløibanen. Foto: Fløyen

På toppen finner du en restaurant, en kafé og en suvenirbutikk, alle med asfalterte gangveier. Det er også et stort utsiktspunkt tilrettelagt for rullestolbrukere, selv om noen deler av området, som den korte utsiktsrampen, ikke er tilgjengelige. Både Fløistuen butikk & kafé og restauranten er tilrettelagt for rullestolbrukere, og her finner du gode toalettfasiliteter.

Rampe på FløirestaurantenRampe ved Fløirestauranten. Foto: Fløyen

Fløyen har også både korte og lengre turstier, men disse grusveiene har enkelte bratte partier som kan være utfordrende for noen rullestolbrukere. En solid elektrisk rullestol anbefales. Stien til Skomakerdiket tar omtrent 10–15 minutter og ender ved Skomakerstuen (som hovedsakelig er åpen i helgene). Stiene er ikke egnet for rullestolbrukere når det er snø eller minusgrader, da det kan bli glatt og vanskelig å komme seg frem.

Her kan du også lese om 5 turer for rullestolbrukere på Fløyen.

Hvordan komme seg hit:
Den nedre stasjonen til Fløibanen ligger ca 5 minutters fra Fisketorget i Bergen. Veien fra Fisketorget til nedre stasjon med Fløibanen er imidlertid bratt og har flere fortauskanter. Om vinteren ved snø og kuldegrader kan denne veien være glatt og anbefales ikke for rullestolbrukere.

Les mer om rullestoler, barnevogner og hunder på Fløyen her. 

2. Ulriksbanen

Tar du Ulriksbanen opp til toppen av Ulriken får du fantastisk panoramautsikt over Bergen fra byens høyeste fjell. Gondolen er tilgjengelig for rullestolbrukere, og personalet kan bistå passasjerer med spesielle behov. Ombordstigning og avstigning skjer på samme nivå som plattformen.

På toppen finner du en restaurant, en ny utsiktsplattform med 250 sitteplasser, en bar, en kafé, en terrasse og toaletter tilrettelagt for rullestolbrukere. Her er også toaletter tilrettelagt for bevegelseshemmede.

For de som ønsker å utforske mer, finnes det flere turstier med varierende vanskelighetsgrad, men de er ikke egnet for rullestolbrukere.

Ulriksbanen er universelt utformet
Foto: Ulriken643 

Hvordan komme seg hit:

Fra april til slutten av september går det shuttle buss hvert 30. minutt fra et stopp like ovenfor Turistinformasjonen. Turen til Ulriksbanen tar 10–15 minutter. Manuelle rullestoler kan oppbevares bak i bussen, men passasjerer må kunne gå om bord uten å bruke rullestolen. Bussen er ikke tilgjengelig for elektriske rullestoler.

Reiser du med kollektivtransport, kan du ta Bybanen linje 2 til Haukeland Sykehus. Herfa er det ca 10 minutters gange til Ulriksbanen. Veien er imidlertid svært bratt og anbefales ikke vinterstid, da den kan bli glatt med is og snø. Også om sommeren kan stigningen være utfordrende med mindre du har en elektrisk rullestol.

Kommer du med bil, kan du stanse rett utenfor inngangen for av- og påstigning, før bilen kan parkeres i den store garasjen under Haukeland Sykehus, omtrent 5–10 minutters gange fra Ulriksbanen. Tar du taxi, kan du gå av rett utenfor inngangen.

3. Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen er en flott attraksjon for besøkende i alle aldre og gir et spennende innblikk i livet i havet. Hele anlegget, med unntak av takterrassen, er tilgjengelig for rullestolbrukere med heiser og ramper for enkel fremkommelighet.

Blant høydepunktene finner du pingviner, krokodiller, seler og et stort utvalg av fascinerende sjødyr.

Inngang med rampe hos Akvariet i BergenInngangen med rampe på Akvariet i Bergen. Foto: Akvariet i Bergen

Hvordan komme seg hit:
Akvariet ligger ca.15 minutter til fots fra Turistinformasjonen på Fisketorget. Ruten går gjennom brosteinsbelagte gater, noe som kan være utfordrende for rullestolbrukere. Alternativt kan man velge bilveien, som har asfalterte fortau, men enkelte steder kan det være vanskelig å komme seg opp og ned fra fortauet.

Dersom du ankommer med bil eller taxi, kan du bli satt av rett foran inngangen, som er trappefri. Om vinteren på dager med snø og is anbefales bil eller taxi.

Les mer om tilgjengelighet på Akvariet i Bergen her.

Akvariet i Bergen er godt tilrettelagt
Foto: Visit Bergen / Espen Bakketun - visitBergen.com 

4. Vilvite - Bergen Vitensenter

For en interaktiv og lærerik opplevelse, ta turen til VilVite Bergen Vitensenter. Denne familievennlige attraksjonen er designet for å være inkluderende, med utstillinger og aktiviteter som er tilgjengelige for besøkende med mobilitetsutfordringer. Senteret tilbyr også sansevennlige alternativer for de med spesielle behov. Handicap-parkering både utendørs og i parkeringshus like ved.

  • God tilgang via fortau med inngang i bakkenivå.
  • Flertallet av utstillingene er på ett nivå.
  • Kafé og toalett på samme nivå.
  • Handicap-toalett
  • Heis tilgjengelig for tilgang til andre etasjer hvis nødvendig.

VilVite i Bergen er tilgjengelig med rullstolFoto: SYNK Media

Hvordan komme seg dit:
Fra Turistinformasjonen ved Fisketorget tar det 15 minutter å gå til VilVite. Veien er ganske jevn, men du vil møte noen generelle utfordringer med fortauene. Alternativt kan du ta Bybanen linje 1 til stoppet som heter Florida. Derfra tar det ca 5 minutter til VilVite. Bybanen er rullestolvennlig, med direkte tilgang fra plattformen og god plass til rullestoler.

Les mer om tilgjengelighet på VilVite her.

5. Kunstmuseene Rasmus Meyer-samlingen og Permanenten ved KODE

Kode Kunstmuseer huser en imponerende samling av kunst og design på flere bygninger. Både Rasmus Meyer-samlingen og Permanenten er tilpasset besøkende med funksjonsnedsettelser med direkte tilgang via enten rampe eller heisløft. Det er reservert parkeringsplasser rett utenfor Rasmus Meyer-samlingen. Begge bygningene har tilgjengelige toaletter.

Hvordan komme dit:
Kunstmuseene ligger vakkert til langs Lille Lungegårdsvann i sentrum. Her er det flatt, og ikke brostein.

Les mer om tilgjengelighet på KODE her.

6. Bergen Sjøfartsmuseum

Dykk ned i Bergens rike maritime historie på Bergens Sjøfartsmuseum, som er fullt tilgjengelig for rullestolbrukere og utstyrt med ramper og heiser. Hovedinngangen er trinnfri, og det er et tilgjengelig toalett på bakkenivå. Utstillingene inkluderer skipsmodeller, historiske gjenstander og interaktive skjermer, som gjør det til et fascinerende besøk for alle.

Tilgjengelighet på Bergens SjøfartsmuseumFoto: Jan M.Lillebø 

Hvordan komme seg dit:
Bergen Sjøfartsmuseum ligger sentralt, omtrent 10 minutters gange fra Turistinformasjonen. På grunn av Bergens kuperte terreng ligger museet på en høyde. Den enkleste og beste ruten til museet med rullestol tar litt lengre tid enn den raskeste ruten, som har trapper.

7. Bryggens Museum

Bryggens Museum er et arkeologisk museum som består av tusenvis av gjenstander som gir et interessant innblikk i hverdagslivet i middelalderen. Bygningen har tilrettelagte innganger som sørger for at alle besøkende kan nyte utstillingene under bakkenivå og de midlertidige utstillingene.

Rullestolvennlig på Bryggens MuseumFoto: Bryggens Museum

  •     Rullestoltilgang: Full tilgang til hele museet. En rullestol er tilgjengelig for utlån.
  •     Hørselstap: Auditoriet på Bryggens Museum er utstyrt med teleslynge og høykvalitets mikrofoner for bedre lyd. QR-koder er tilgjengelige for å laste ned lydfiler fra utstillingene.
  •     Tilleggsfasiliteter: Gratis Wi-Fi er tilgjengelig. Museumsbutikken og kafeen ligger på samme nivå og er fullt tilgjengelige.
  •     Fasiliteter: Handicap-toalett tilgjengelig.
  •     Inngang og parkering: Inngang i bakkenivå. Handicap-parkering er tilgjengelig i et nærliggende parkeringshus.

Hvordan komme seg dit:
Fra Turistinformasjonen går du forbi Fisketorget mot Bryggen. Her er det ingen bakker og du finner Bryggens Museum i enden av den kjente fasaden av Bryggen med de fargerikene husene. Det tar ca 10 minutter å gå fra Turistinformasjonen.

Verdensarvstedet Bryggen i Bergen:

I hjerte av Bergen finner du Bryggen. Selv om Bryggens Museum har moderne, trinnfri inngang på bakkenivå, er Bryggen i seg selv bare delvis tilgjengelig for rullestolbrukere.  

Brostein kan by på utfordringer for lettere rullestoler, mens de mange smalgangene på Bryggen er mer rullestolvennlige. Her kan du i midlertid møte på begrensninger i forhold til enkelte passasjer.  

Delvis tilgjengelig med rullstol på BryggenFoto: Christine Baglo - Visit Norway

De fleste gallerier og butikker i dette området er dessverre ikke tilgjengelige på grunn av smale dører, dørstokker, ujevne overflater, trange rom og trappetrinn. Det finnes ingen toalettfasiliteter på Bryggen.

8. Fjordturer og båtturer: Sognefjord in a Nutshell™

Å se fjordene er en av de mest populære aktivitetene for internasjonale besøkende i Bergen. Byen tilbyr et stort utvalg av fjordturer gjennom hele året. Mange av disse turene innebærer imidlertid flere transportmidler, noe som kan by på tilgjengelighetsutfordringer.

Et alternativ for en dagstur fra Bergen er turen "Sognefjorden i et Nøtteskall™". Denne reisen starter med en båt som går fra Bergen sentrum, lett å finne, like ved siden av Turistinformasjonen. Båtturen til Flåm i Sognefjorden tar omtrent 5,5 timer. Denne turen benytter offentlig transport.

Ombordstigning: 
Båten mellom Bergen og Flåm er utstyrt med en rampe for enkel påstigning.

I Flåm:
Etter at du har gått av båten, bytter du til Flåmsbana som tar deg til Myrdal. Sentrum i Flåm er lite og flatt, noe som gjør det enkelt å navigere fra båten til toget på noen få minutter. I Myrdal bytter du til et annet tog for å returnere til Bergen. Togstasjonen i Bergen er rullestolvennlig, med jevnt underlag som gir enkel utgang.

Sognefjorden i et nøtteskallFoto: Eivind Senneseth

Fasiliteter:
Tilgjengelige toaletter finnes på hele reisen, inkludert på båten, Flåmsbana, Myrdal stasjon og toget fra Myrdal til Bergen.

Bestillingsinformasjon:
Når du bestiller turen, informér turarrangøren Fjord Tours på forhånd dersom du reiser med elektrisk rullestol. Dette vil sikre riktige setevalg på båten, Flåmsbana og Vy-toget. (Du trenger ikke å informere om manuelle rullestoler).

Plattformen på Myrdal stasjonFoto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

Hvordan komme seg dit:
Turen starter ved Strandkaiterminalen ved Turistinformasjonen i Bergen. Terminalen er lett tilgjengelig på gateplan.

9. Halvdagstur Bergen - Mostraumen

Fjordcruise Bergen - Mostraumen går fra Fisketorget og tar omtrent 4 timer. (En kommer tilbake til samme sted.) Når du bestiller denne turen, må du informere om at du har rullestol, slik at de kan ordne riktig rampe for ombordstigning.

På grunn av de hyppige tidevannsendringene i Bergen, kan ombordstigning og avstigning være mer utfordrende for rullestolbrukere. Dette krever at rullestolbrukeren har mobilitet til å gå på og av båten, samt opp og ned trapper.

Fordekk og toppdekk/soldekk er ikke tilgjengelig med rullstol.
Ledsagere reiser gratis mot fremvisning av dokumentasjon. Velg antall ledsagere i bestillingen.

Hvordan komme seg dit:
Avgang er like ved Turistinformasjonen på Fisketorget. Kaien er lett tilgjengelig og har ingen hindringer med fortauskanter.

10. Tilrettelagt shopping på Bergens kjøpesentre

Siden gatene i Bergen kan være utfordrende med brostein, bakker og varierende værforhold, gir innendørs shopping på Lagunen eller Bergen Storsenter en stressfri opplevelse for rullestolbrukere.

Bergen Storsenter ligger i sentrum, i samme bygning som busstasjonen og rett ved togstasjonen. Senteret har heis til alle etasjer og tilbyr et variert utvalg av butikker, inkludert klær, sko, dagligvarer, elektronikk og noen spisesteder.

Bergen Storsenter med god tilgjengelighet for bevegelseshemmedeFoto: Fredrik Geving Bedsvaag

Lagunen, det største kjøpesenteret i Vest-Norge, kan nås med Bybanen linje 1 fra sentrum til stoppet som heter Lagunen. Turen tar omtrent 30 minutter, og Bybanen stopper rett utenfor inngangen. Bybanen er rullestolvennlig, med direkte tilgang fra plattformen og god plass til rullestoler, barnevogner og bagasje ved de doble dørene.

På Lagunen finner du rundt 65 motebutikker, flere spisesteder og butikker som imøtekommer rullestoler av alle størrelser og typer.

Flere attraksjoner tilrettelagt for rullestolbrukere:

Andre tips

Om du vil oppleve et kulturarrangement finner du hele oversikten i vår Hva-skjer kalender.