Du er her: Home Praktisk Informasjon 10 tips til en litt grønnere reise
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Velg store opplevelser med små avtrykk
Du er her: Home Praktisk Informasjon 10 tips til en litt grønnere reise
Nesten alt vi foretar oss gir et fotavtrykk. Det kan enten være et positivt eller et negativt avtrykk. Reiselivet i Bergensregionen jobber aktivt for å redusere sitt negative og øke sitt positive avtrykk, men hvordan kan du som gjest bidra?
Her har vi samlet ti tips til hvordan du med enkle grep kan gjøre din reise til og i Bergensregionen litt mer bærekraftig.
Et naturlig sted å starte er å velge miljøvennlig transport til Bergen. Togreiser i Norge har klimaavtrykk på rundt en tiendedel av kommersielle flyreiser og Bergensbanen har vært drevet av fornybar energi siden 1964! Togturen fra Oslo til Bergen tar i underkant av 7 timer. Om bord kan du nyte utsikten gjennom noen av de vakreste områdene i Norge. Du kan også ta nattoget og våkne uthvilt midt i Bergen sentrum, da sparer du tid på reisen – baksiden er at du går glipp av utsikten.
Foto: Øivind Haug
Bergen og regionen har også gode forbindelser med buss fra en rekke byer og steder i Sør-Norge, for eksempel med Kystbussen fra Haugesund og Stavanger med Vy Buss fra Stavanger, Kristiansand og Ålesund eller med Øst-Vestekspressen fra Lillehammer, Flåm og Voss.
Bergen har et kompakt bysentrum, som gjør at du kan nå de fleste attraksjoner og severdigheter innen 15 minutters gange. Ønsker du å komme deg enda raskere frem har Bergen Bysykkel et godt tilbud av sykler for korttidsleie i hele sentrum. Du kan også leie sykkel hos Bergen Bike Rent .
Foto: verdens lengste gang- og sykkeltunnel mellom Bergen sentrum til Fyllingsdalen (7,8 km). Visit Bergen / Espen Bakketun - visitBergen.com
Utenfor sentrumskjernen kan du benytte et godt utbygd kollektivtilbud med miljøvennlige busser og Bybane. Kjøper du Bergenskortet har du dessuten gratis tilgang på all offentlig transport med Skyss i hele Bergensregionen.
Vestlandet er preget av øyer, høye fjell, fjorder og dype daler. Noen ganger kan det derfor være utfordrende å benytte kollektivtransport for å utforske alle stedene i Bergensregionen. Trenger du bil til å reise rundt, anbefaler vi å velge elbil. Norge er det landet i verden med flest elbiler per innbygger og Bergensregionen har høyest andel i Norge. Med et godt utbygd ladenettverk i regionen kan du fint unngå rekkeviddeangst. Dessuten kan du bruke ladestoppene til å utforske stedene og naturen langs veien. Her kan du lese mer om å kjøre til Bergen og hvor du bør stoppe underveis på turen.
Bergen er også hjertet av Fjord-Norge og et fjordcruise er på listen til mange besøkende. Mellom Flåm og Gudvangen går det daglige avganger med elektrisk fjordcruise gjennom Nærøyfjorden, et UNESCO-verdensarvområde. Rundturen Norge i et nøtteskall® er et populært alternativ med start i Bergen, som kombinerer tog, elektrisk båt og buss.
Foto: Sverre Hjørnevik
Visste du at det å bli lengre på reisemålet faktisk et av det viktigste enkelttiltaket man kan gjøre for å ta ned klimaavtrykket fra en reise? Gjester som blir lenge, bidrar til å redusere behovet for å stadig ta inn nye gjester. På den måten kan arbeidsplasser og verdiskapning opprettholdes, samtidig som transportintensiteten i reiselivet reduseres. Ved å bli lengre får du samtidig mer tid til å utforske stedet du faktisk besøker.
Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com
Store internasjonale booking plattformer har for lengst gjort sitt inntog i reiselivet. Disse kan gjøre det enklere for gjestene å sortere informasjon, men plattformene tar også en stor andel av verdiskapningen uten å bidra tilbake til det lokale samarbeidet på destinasjonen. Ved å booke overnatting og opplevelser direkte fra lokale leverandører kan du være trygg på at en større del av verdiskapningen legges igjen lokalt på destinasjonen.
Du vil også ofte få den beste prisen ved å handle direkte av lokale aktører. I tillegg er det gjerne enklere oppfølging og service ved endringer. Noe vi har sett kan være mer utfordrende gjennom tredjepartsplattformer som for eksempel GetYourGuide, Tripadvisor, Booking.com eller tilsvarende.
Du kan være trygg på at alle produkter du finner på visitBergen.com og bookinger gjort i Turistinformasjonen er kvalitetssikret av oss på forhånd og selges til samme pris som leverandørene selv tar. Se ellers etter logoen «Member of Visit Bergen» i restauranter, hos transportører eller hoteller i Bergensregionen. Da vet du at bedriften bidrar tilbake til samarbeidet på destinasjonen.
Dersom du velger å besøke en miljøsertifisert reiselivsbedrift kan du være trygg på at bedriften har forpliktet seg til å jobbe systematisk for en mer ansvarlig drift og produksjon. En sertifisering betyr ikke at bedriften er fullstendig bærekraftig, men at den arbeider kontinuerlig med å forbedre seg. Se etter merket «Reis Grønt» på visitBergen.com for å finne miljøsertifiserte tilbydere. Symbolet er ment å gjøre det enklere for deg gjest å finne frem til miljøsertifiserte bedrifter.
Følgende sertifiseringsordninger faller inn under Reis Grønt merket: Norsk økoturisme, Svanemerket, Miljøfyrtårn, Green Key, ISO 14001 og Blått Flagg.
Reis grønt administreres av Visit Norway. Her kan du lese mer om symbolet på deres nettsider.
Bergen kan by på en rekke opplevelser eller aktiviteter med små avtrykk. Fløibanen frakter deg for eksempel opp til en av byens fineste utsiktspunkt nesten utelukkende gjennom motvekten av den motgående banen. På Fløyen finnes det en rekke aktiviteter og turmuligheter. Her det blant annet mulig å leie sykkel eller låne gratis kano.
Foto: Fløyen
Ønsker du å oppleve Bergen fra sjøsiden er en tur med Beffen et godt alternativ. En av båtene, BEF 3 går på elektrisitet og faktisk er «Beffen» en forkortelse for «Bergen elektriske Færgeselskab» og fergen var elektrisk allerede i 1894! Fra Bryggen er det en kort båttur over til Nordnes, hvor du kan besøke Akvariet i Bergen, ta deg et bad på Nordnes sjøbad eller vandre i Nordnesparken.
Er du av den aktive typen kan Bergen by på mange miljøvennlige alternativer. På Norges Fiskerimuseum kan du låne gratis miljøkajakk, mot at du plukker med deg det du finner av søppel mens du padler. Det er også populært å utforske Bergensregionen fra sykkelsetet. Turen gjennom verdens lengste tilrettelagte sykkeltunnel kan sykles hele året og er en attraksjon i seg selv.
Foto: Norges Fiskerimuseum - Museum Vest/Silje Robinson
Kjøp av produkter som ikke blir brukt når man kommer hjem er en kilde til unødvendig ressursbruk, og dessuten er det dyrt. Undersøk om det er mulig å leie utstyret du trenger for din neste aktivitet. For eksempel er det mulig å leie det du trenger av barneutstyr til reisen. På denne siden har vi samlet en oversikt over alt det er mulig å leie på din reise til og i Bergensregionen. Sjekk ellers ut noen av delingsplattformene for utstyrsleie, for eksempel Hygglo.
Mange er opptatt av å spise mer bærekraftig og da snakker vi gjerne om mat/drikke som enten er lokal, i sesong, plantebasert eller økologisk.
Det er enkelt å finne lokalmat i sesong i Bergen. Byen har stolte sjømattradisjoner, og Bergensk fiskesuppe eller Persetorsk er klassikere du ikke kan gå glipp av! Bergensregionen har en rekke produsenter av prisvinnende lokale råvarer som ost, gin og sider. Ved å kjøpe lokalmat bidrar du til at lokale mattradisjoner og arbeidsplasser holdes vedlike. Kortreist mat krever også mindre transport, noe som gir et litt lavere klimaavtrykk.
Mange spisesteder i Bergen har fokus på plantebasert mat og du finner et rikt utvalg av restauranter som tilbyr både vegetarisk og vegansk mat .
Økologisk mat tilbys blant annet på Godt brød sine mange kafeer i byen og hos eller Pygmalion økokafé. Ønsker du å handle økologiske råvarer finner du en økologisk matvarebutikk, Reindyrka, midt i sentrum. Og dersom du vil besøke en økologisk gård, så finner du det også like utenfor sentrum.
Les mer om mat og drikke på sidene våre om Matbyen Bergen.
Foto: Ida Skeie - Cornelius Sjømatrestaurant
Som en av Norges eldste og største byer gjennom historien har Bergen en rik kulturarv. Ved å avlegge et besøk hos en av Bergensregionens mange museer er du med på å støtte bevarelsen av kulturhistorien.
Tekstilindustrimuseet i Salhus gir deg for eksempel innsikt i tekstilindustriens betydning på Vestlandet og for framveksten av Norge som industrinasjon. Lyngheisenteret på Lygra er et levende museum som ivaretar og formidler om vestnorsk kystkultur og det særegne kulturlandskapet lyngheiene representer.
Foto: Lyngheisenteret på Lygra - Museumssenteret i Hordaland
På Nygårdshøyden i Bergen sentrum finner du Universitetsmuseet. Her kan du lære mer om både natur- og kulturhistorie. På Naturhistorisk museum kan du studere store hvalskjeletter, lære om jordklodens utvikling og hvordan mennesker påvirker og endrer klimaet. Ved det Kulturhistoriske museum kan du se gamle vikingskatter og lære om de første menneskene som bosatte seg på Vestlandet for over 10 000 år siden.
Takk for at du velger å ta litt mer bærekraftige valg på din reise til Bergen og regionen!
Bonustips:
Bor du i Bergen, trenger du ikke reise langt for store opplevelser. Her finner du tips til ting å gjøre og fine steder å besøke i kommunene rundt Bergen.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2025