Om
Kongevegen over Filefjell fra 1793 var den første kjørevegen (hest og kjerre) mellom Østlandet og Vestlandet og Christiania-Bergen. Vegen erstattet ride- og kløvvegen fra jernalderen, allfarvegen fra middelalderen og postvegen fra 1600-talet. Dette var hovedveien mot Bergen der kongene i middelalderen noen ganger satte ut vakter for å beskytte byen i urolige tider.
Noen høydepunkter er «Galdane» og «Vindhella» som bukter seg av gårde på høye steinmurer. Like i nærheten ligger andre rundturer på alt fra 1,5 til 4 timer som følger andre historiske veger bygget i tiden fra middelalderen til 1800-tallet.
I dag er «Den Bergenske Kongeveg» en populær vandredestinasjon perfekt for korte dagsturer eller flerdagers turopplevelser. Vegen er på til sammen 100 kilometer, men distansen er delt opp i 13 delstrekninger og 4 rundturer, alle med eget startpunkt og sluttpunkt og egen parkeringsplass. Kongevegen er lett å gå og passer for alle aldre og alle i familien.
En av de mest populære delstrekningene er å gå Vindhella den ene vegen og Sverrestigen tilbake.
Delstrekning Vindhella og Sverrestigen:
Parkér ved Rimskjold, i Vindhellavegen 264 i Lærdal. Dette er starten og endepunktet for turen.
Underveis opplever du Vindhellaskaret der Kongevegen bukter seg av gårde i hårnålssvinger på høye steinmurer. Du passerer Borgund stavkirke og sveitserhotellet Husum hotell. Du går i et nydelig kulturlandskap med hester, norsk villsau, gamle gårder, kongeveger, postveger og andre kulturminner tett i tett.
Historien forteller at Kong Sverre i 1177 tok Sverrestigen for å omgå bøndene som stod klare til å lempe stein og tømmerstokker i hodet på birkebeinerne som passerte nede på Kongevegen. Kong Sverre angrep bøndene i ryggen og jaget dem på flukt. Langs Sverrestigen står en statue i tre av Kong Sverre, laget av en lokal motorsagkunstner.
Varighet/lengde:
Rundturen består av hest- og kjerreveien Vindhellavegen og naturstien Sverrestigen, som til sammen er 4,6 kilometer. Rundturen tar 1,5 timer til 2 timer. Det er fine pauseplassar langs ruten, noen med benk å sitte på. Turen går rundt fjelltoppen «Klanten» som trolig har vært en gammel bygdeborg.
Det er også mulig å kombinere rundturen med tur over Klanten. Fra Sverrestigen går Klantenstien og Annastien tilbake til Vindhella.
Sesong:
Lærdal er Norges nest tørreste sted med lite regn og snø slik at delstrekningene og rundturene er mulig å gå stort sett hele året året.
Hvordan komme seg til Kongevegen og delstrekningen Vindhella og Sverrestigen fra Bergen:
Med bil:
Kjører du bil fra Bergen, følger du E16 i retning Oslo. Se etter skiltene «Kongevegen over Filefjell» når du er i Lærdal. Rundturen ligger cirka 3 timer unna Bergen. Du kan parkere ved Rimskjold i bunnen av Vindhella. Her starter og ender rundturen.
Kjører du mellom Bergen og Oslo, er et stopp i Lærdal og Kongevegen midt i blinken.
Med buss:
Fra Bergen går det buss til Lærdal og Vindhella daglig, for eksempel NW162 som går rett forbi Vindhella om sommeren. Eller Sognefjordekspressen sin rute NW 420 til Håbakken, og ny buss videre opp dalføret Lærdal. Alle busser som går til Sogn via Håbakken og Lærdal kan brukes for å komme til Vindhella-Sverrestigen.
Med tog/buss:
Vil du kombinere med tog, tar du tog til Voss og hopper på de samme bussene i Voss.
Guidede turer på Kongevegen:
Kongevegen er en fredet vei og gratis å gå, men det tilbys både korte og lengre turer med guide. Du kan bli med på en av de guidede turene til visitKongevegen.no eller bestille en egen guide for deg og din gruppe. Det gir alltid en ekstra dimensjon å ha med en guide som kan fortelle den fascinerende historien om Kongevegen, og her er det virkelig mye historie å høre.
Vil du gå denne delstrekningen til Vindhella tilbys den med guide i sommersesongen.
Les her her: Guida tur på Kongevegen til Vindhella.
Du kan også velge en tur som inkluderer både Vindhella og inngang til Borgund stavkirke.
Les mer her: Guida tur på Kongevegen inkl. Vindhella og Borgund stavkyrkje
For flere delstrekninger og flerdagsturer, se visitkongevegen.no