Du er her: Home Ting å gjøre Turer Bilturer i Bergensregionen Biltur fra Bergen til Hardanger
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Dette bør du få med deg på veien!
Du er her: Home Ting å gjøre Turer Bilturer i Bergensregionen Biltur fra Bergen til Hardanger
Hardanger blir ofte omtalt som Norges frukthage, og det er slett ikke uten grunn. Kjører du i fjorden ligger fruktgårdene som perler på en snor. På våren står trærne i full blomst etter tur, og om høsten kan man bokstavelig talt høste fruktene.
Distanse: 391km
Kjøretid: 7,5 timer (husk å legg inn ekstra tid til de utallige fotomulighetene)
Beste tid på året: Hele året, hver sesong har sin sjarm.
En dagstur med bil fra Bergen til Hardanger kan anbefales uansett årstid. Våren med kontrastene med grønne trær, blå himmel og snø på toppene. Sommeren med lyse netter og søte moreller. Høsten med det nydelige høstlige fargespekteret, og vinteren når snøen igjen legger seg som et teppe på fjelltoppene og sniker seg nedover mot fjorden.
Bare en drøy times kjøring fra Bergen kommer du til Norheimsund, og får første glimt av Hardangerfjorden som blir en følgesvenn mesteparten av dagen. Vi har full forståelse for at du raskt vil fortsette ferden langs den vakre fjorden, men rett før du kommer ned til Norheimsund sentrum bør du ta et raskt stopp ved Steinsdalsfossen. Ikke bare er fossen i seg selv et vakkert skue, men du kan også gå bak den! Du kan nærmest føle vibrasjonene av vannet som faller tungt ned fra fjellet over deg, og naturligvis kjenne de bittesmå dråpene fra vannspruten mot huden.
Foto: Statens Vegvesen / Norske Turistvegar v/Bjørn Andresen
Dersom du var tidlig på farten og ikke rakk å spise frokost i Bergen, kan du ta et frokoststopp på idylliske Thon Hotel Sandven. Hvis du ønsker å slukke både frokostsulten OG lære om båtbygging og -restaurering på en gang så anbefaler viå ta turen innom Hardanger fartøyvernsenter.
Når du kjører videre mot Tørvikbygd (ca. 15 minutter å kjøre) for å ta fergen over til Jondal (fergeturen tar 20 minutter, du finner mer informasjon og rutetider på Fjord1.no), begynner fjellene for alvor å reise seg fra fjorden. Kanskje lar du deg friste av en svele (liker du med brunost eller smørkrem best?) på overfarten?
Er du av den aktive typen og har lyst til å oppleve vinter midt på sommeren, kan du ta en guidet tur på isbreen Folgefonna eller bli med på en halvdagstur med hundekjøring. Foretrekker du å holde deg i lavlandet, fortsetter du heller direkte langs fjorden mot Herand.
Skulle toalettrangen melde seg kan dere ta et stopp på rasteplassen Hereiane, ca. 10 minutters kjøring utenfor Jondal. Toalettbygget, som er en del av attraksjonene langs de Nasjonale turistveiene, er verd et stopp i seg selv. Men ikke glem å strekke litt på beina. Ta gjerne en kort tur ut på svabergene og nyt utsikten over fjorden og fjellene på andre siden.
Rundt neste sving kommer du til idylliske Herand.
Foto fra Herand: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Her var det bosetning allerede i steinalderen, og bare et steinkast unna sentrum finner du helleristninger fra bronsealderen. Bygdefolket har laget en kulturvandring gjennom hele bygden som forteller mer om dette, men også om den stolte båtbyggertradisjonen, geologien og kulturhistorien. Besøk gjerne også utstillingen på Herand Kulturhistoriske Senter som en introduksjon til vandringen på kulturstien.
Foto: Linn Kjos Falkenberg
På veien videre mot Utne ligger fruktgårdene tett i tett og fotomotivene er mange. Røde og hvite bygninger i kontrast mot grønt gress og blått vann og himmel er en fryd for øyet. Husk bare å ta hensyn til trafikksikkerheten.
Ved fergekaien i Utne ligger Utne hotel. Det hvitmalte hotellet er et av Norges eldste og best bevarte trehotell og har en sjarmerende hage omgitt av stakittgjerde. Ta gjerne en kaffe i hagen mens du ser på livet når fergen kommer og går. Når du setter deg i bilen igjen, skal du derimot ikke kjøre inn på fergen, men fortsette innover fjordarmen mot Odda. Nok en gang ligger fruktgårdene tett i tett, og du kan se over fjorden til flere gårder, med høye fjell i bakgrunnen.
Etter et kvarters tid kan du svinge av til Agatunet, et klyngetun med 30 fredede hus, som er et unikt eksempel på vestnorsk byggeskikk fra mellomalderen frem til i dag. Sommersesongen byr på guidede omvisninger, kafé og utstillinger og aktiviteter for barn. Dersom du kommer utenom sesongen er det uansett verd å stoppe og ta en titt, og gå en tur på turstien.
Foto: Agatunet
I Aga kan du også besøke Aga Sideri. I sesongen kan du være med på sidertur og lære hvordan sideren blir laget. Og naturligvis får du også smake på de edle dråpene. Barn og sjåføren må naturlig nok holde seg til den friske eplemosten. Når du først har fått smaken, er det godt å vite at gårdsbutikken er åpen hele året så du kan kjøpe med deg noen flasker til å kose deg senere. Det er ellers mulig å kjøpe sider og eplemost fra flere av gårdene langs veien, så du kan fort ende opp med et lite lager fra ulike produsenter. Da er det godt å ha bilen så du slipper å tenke så mye på om du har plass eller ikke.
Foto: Reinhold Kager
Med fjorden på venstre side, og gårder og høye fjell til høyre, fortsetter turen inn til Odda. Odda og Tyssedal er utgangspunkt for den populære vandreturen til Trolltunga, men skal du begi deg ut på denne turen anbefales det sterkt å overnatte i området både før og etter turen. Dette av sikkerhetsgrunner med tanke på hvor fysisk krevende turen er.
Fra Odda kan du ta en liten avstikker til Låtefoss. Fossen, eller rettere sagt fossene, dundrer ned mot veien og gir deg gjerne en dusj før de forsvinner under den gamle steinbroen.
Foto: Visit Hardangerfjord / Vegard Breie
Ønsker du å se flere fosser, kan du fortsette til Langfossen, som med sine 612 meter er Norges femte høyeste. Begge disse fossene kan inkluderes i «ring of waterfalls» et annet turforslag med bil fra Bergen.
Siden vi er i Hardanger og snakker om fosser, kan vi ikke unngå å nevne Vøringsfossen - kanskje Norges mest kjente foss. Vøringsfossen ligger i Eidfjord innerst i Hardangerfjorden, ca 1,5 timer å kjøre fra Odda.
Tilbake i Odda fortsetter turen utover fjorden forbi Tyssedal mot Ullensvang og Lofthus. Igjen kan du nyte landskapet mens du kjører forbi, eller stoppe for noe å spise eller drikke, eller ulike aktiviteter. Dersom du ønsker å komme tettere på fjorden er det mulig å bestille guidet kajakktur. Foretrekker du heller å gå litt oppover i fjellet, kan Munketrappene til Nosi anbefales. Dronningstien er en populær tursti, men ettersom det er en krevende tur bør man overnatte i området.
Mikkelparken i Kinsarvik er et eldorado for barn. Med badeland, klatrepark, bilbane og bondegård som noen av tilbudene, kan barna holdes i aktivitet lenge.
Hardangerbroen stod ferdig i 2013, og er blant verdens ti lengste hengebroer. Byggverket i seg selv er imponerende, og med fabelaktig utsikt over fjord og fjell på begge sider er kjøreturen over en opplevelse i seg selv. Til og med tunnelen på den andre siden er spesiell. I rundkjøringen som er opplyst med blålilla lys, tar du av mot Ulvik.
Foto: CH - VisitNorway.com
Fruktbygden Ulvik ligger innerst i Hardanger mellom høye fjell. Foruten den flotte naturen, er det et par andre ting som er verdt å få med seg:
Fra Ulvik er det på tide å sette kursen tilbake mot Bergen via Voss etter en innholdsrik dag. Dersom du fikk smaken på fosser, kan du etter en halvtimes kjøring ta en rask avstikker til Skjervsfossen.
Dersom du vil la bilen stå, men fortsatt oppleve den vakre fjorden, kan du ta dagsturene Fjord- og fossetur i Hardanger™ eller Fjordcruise på Hardangerfjorden med tur til Vøringsfossen.
Bergensregionen har også mange andre flotte bilturer å by på. Her finner du flere forslag.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024