Det treløse og åpne kystlandskapet rundt Bergen ble formet av folk og dyrene som bodde her. Ullruta tar deg med på en flere tusenårig reise fra vikingtid til moderne design.
Sauehold i Norge og Vestlandet kan spores hele 5000 år tilbake i tid. Lenge før vikingtiden var sau og ull en viktig levevei for folket som levde langs kysten. Bergensregionen har i dag en komplett samling av attraksjoner knyttet til ull. Her kan du lære om historien på museer, besøke fabrikker og de motehusene som selger moderne norskproduserte ullplagg til hele verden.
Landskapet på kysten av Europa har vært noenlunde likt fra Kirkenes, helt nord i Norge, til Spania, helt sør i Europa. Nå er de åpne landskapet med kystlyngheier er nå en truet landskapstype. På Lyngheisenteret på Lygra i Nordhordland fortelles historien om hvordan menneskene kultiverte landskapet gjennom å brenne og høste lyngen til dyrefor. Dette gjorde de for å få nok fór til sauer og andre husdyr gjennom vinteren. På Lyngheisenteret serveres den fantastiske villsau-suppen. Du kan også kjøpe lokale mat- og håndverksprodukter i museumsbutikken.
Vikingene reiste over store hav og var utsatt for vær og vind. De hadde god kunnskap om ull og utnyttet ullens vannavstøtende egenskaper i sine egne plagg. Ytterst på sauen vokser den lengste ulla. Den vevde vikingene og brukte som regnfrakk. Dermed slapp de avlive dyret og kunne produsere store mengder klær.
Dette håndverket er holdes fremdeles levende. På Osterøy Museum settes det opp kurs der du kan lære å veve din egen Viking-regnfrakk på Oppstadveven. Osterøy Museum er stedet for å lære gamle tekstil- og håndverkstradisjoner.
I 1859 åpnet trikotasjefabrikken i Salhus. Her ble ull kardet, farget og formet til plagg med strikkemaskiner. I dag kan du besøke Tekstilindustrimuseet og bli med på en tur gjennom fabrikken og historien om da norsk ull ble masseproduksjon. I kafeen serveres det hjemmebakst og i museumsbutikken kan du kjøpe med deg ull og komme i gang med å strikke selv!
Hillesvåg ullvarefabrikk har røtter tilbake til 1898. Flere av maskinene som produserer ull og garn er over 100 år, og fremdeles i drift. Når du tar den en tur i det flotte fabrikkutsalget får du en kikk inn i fabrikklokalene hvor maskinene trofast produserer garn av norsk ull. For grupper er det også mulig å få omvisning på dette levende Économuséet. Hillesvåg Ullvarefabrikk er levende opptatt av håndverkstradisjoner, og alt som blir laget her er håndverk utført med flid og stolthet. Alt som produseres holder svært høy kvalitet og Hillesvåg lager ull og garn til kvalitetsbevisste kunder i inn- og utland.
På 1800-tallet var det trange kår på bygdene, mange prøvde lykken i Amerika, men mange dro også til Salhus for å jobbe på fabrikken. Hadde det ikke vært for industrien, hadde nok enda flere utvandret til Amerika. På Vestnorsk utvandringssenter kan du lære historien om ull på prærien, og om hvordan det gikk med emigrantene i bomullslandet Amerika. På Sletta, Radøy kan du besøke en ekte prærielandsby som er flyttet fra Amerika. Omvisninger, utstillinger, kulturløype, ullrebusløype for barn og sykkelutleie.
Bergensregionen huser fantastiske motehus som baserer sine produkter på ull. Alle fabrikkene er mulig å besøke, og alle har fabrikkutsalg med gode priser!
Mellom Voss og Bergen ligger Dale of Norway sin fabrikk. Her har man produsert norsk ullplagg siden 1879, da Peder Jebsen anla den første fabrikken ved foten av mektige fossefall. I dag kan du besøke fabrikken, og kjøpe moderne strikkeplagg i fabrikkutsalget.
På Hosanger på Osterøy ligger fabrikken Norlender Knitwear AS. I 1927 kjøpte Ola Tveiten sin første strikkemaskin til sin veiløse gård. Fabrikken vokste seg større og i dag kan du besøke fabrikken og kjøpe moderne strikkeplagg til en god pris.
Oleana er et familieselskap stiftet i 1992 av Signe Aarhus, Hildegunn Møster og Kolbjørn Valestrand, med et må om å skape nye arbeidsplasser innen tekstilindustrien i Norge. Oleana har en ambisjon om å lage vakre klær med et design og en kvalitet slik at folk kan bli glad i dem. Norge har en lang og rik tradisjon innen tekstilproduksjon og mønstret strikk i ull. Og det er viktig for Oleana å holde produksjonen i Norge for å ta vare på tradisjoner og kunnskap. Oleana er et Èconomusée, og åpen for besøkende.
Gripen gård er en autentisk vestlandsgård som driver med sauedrift på gamlemåten. Gården ligger naturskjønt til ved Storavatnet på Holsnøy. Bonde Helene Olli Sollid tilbyr overnatting i hytter på gården. I tillegg kan du velge å bo i en lavvo som ligger på en øy i Storavatnet. Her er du helt for deg selv tett på naturen! På gården kan du oppleve sauene på nært hold. Sauene er av type gammalnorsk sau. En av de eldste sauerasene i Norge, og som tåler å gå ute på beite hele året. Hver høst kan du kjøpe ferdig slaktet kjøtt, fenalår og pinnekjøtt direkte fra gården. facebook.com/gripengard/
Villsauen kan minne om en blanding av hjort og voksen sau, og er i dag en av de beste og mest bærekraftige kjøttstykkene du kan få på bergenske restauranter. Her kan du lese mer om villsauen - en lokal delikatesse.
Er du en strikker? Liker du å lære nye håndverksteknikker? Ja, da er du ikke alene! I Bergensregionen har vi hele to festivaler hvor ull spiller hovedrollen. Vi råder deg til å følge ekstra godt med på nettsidene deres, da billetter, arrangementer og workshoper på festivalene fort blir utsolgt!
Ullveka foregår hver oktober og er en feiring av norsk ull, de norske sauerasene og Norges rike tekstiltradisjoner. De tilbyr en rekke workshops, utstillinger og arrangementer foregår i hele Bergensregionen i over en uke.
Bergen strikkefestival foregår hver september på Tekstilindustrimuseet som ligger i Salhus. Tre dager til ende består av foredrag, workshops, aktiviteter og selvfølgelig et stort garnmarked.
Utforsk lokale tradisjoner og historie i Bergen og regionen.
Spennende museer utenfor Bergen sentrum.
10 gode tips til dagstur med bil fra Bergen.
Her finner du unike klær og smykker i Bergen.
Andre sider