Du er her: Home Ting å gjøre Fjorder Hva er en fjord?
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
Her finner du definisjonen på en fjord
Du er her: Home Ting å gjøre Fjorder Hva er en fjord?
Vi i Norge er vokst opp med fjord og fjell. Men hva er egentlig en fjord, hva er definisjonen på en fjord og hvor finner vi verdens lengste og dypeste fjord?
I Norge har vi ikke mindre enn 1743 navngitte fjorder. Fjordene ligger langs hele norskekysten.
En fjord er en en u-formet dal med høye fjell på hver side. Universitetet i Bergen beskriver en fjord som et undersjøisk dalføre. En dyp og lang dal som lengst ute åpner seg ut mot havet. Fjordene ble dannet av isbreer som gjennom flere istider har formet landskapet.
En fjord er laget av en isbre ved såkalt breerosjon. Altså finnes det kun fjorder der det tidligere har vært en isbre. Fjorder er en u-formet dal som havet har inntatt. En fjord er altså en dyp smal hav- eller innsjørenne. Stedet der fjorden går ut i havet kalles for munning.
Aurlandsfjorden. Foto: visit Bergen / Mathias Falcone - visitBergen.com
Fjordene er Norges største turistattraksjon. Gjennom hele året kommer tilreisende fra alle verdens hjørner for å oppleve de nydelige norske fjordene. De mest populære fjordene å besøke er Sognefjorden, Hardangerfjorden og Geirangerfjorden. Men vi har fjorder i Norge helt fra sør ved grensen til Sverige til nord i Norge ved grensen mot Russland.
Hardangerfjorden sør for Bergen er spesielt kjent for sin fruktproduksjon. Her finner du norske epler, plommer og nydelige moreller på rekke og rad langs fjorden.
Scoresbysund på Øst-Grønland er verdens lengst fjord med sine 350 kilometer. Sognefjorden er 200 km og verdens nest lengst fjord. I tillegg er den også Norges dypeste fjord.
Om en regner naturgeografisk er Scoresbysund på Grønland en del av Nord-Amerika. Dermed er Sognefjorden Europas lengste fjord. Vi holder oss gjerne til den definisjonen når det sørger for at Europas lengste fjord er norsk.
I følge den digitale ordboken Clue, så er fjord et låneord på engelsk. Ordet fjord kommer fra det gammelnorske ordet fjọrðr som betydde "innsjøliknende vannmasse som brukes til frakt og overfart".
Fra fjellturen Oksen i Hardanger. Foto: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
De fleste fjorder er saltvann, men får tilført ferskvann fra land. Hvor mye ferskvann som blir tilført fjorden kommer an på årstiden. Ofte er tilførselen av ferskvann størst innerst i fjorden. Fjordene vil derfor ha en balanse mellom både saltvann og ferskvann.
I følge Store norske leksikon finnes det fjorder i mange land utenom Norge som for eksempel Grønland, New Zealand, Alaska, British Columbia, Patagonia og Skottland.
Både Hardangerfjorden og Sognefjorden er fullt mulig å besøke på en dagstur fra Bergen. Her går det faste turer du kan følge eller du kan selvsagt kjøre med egen bil. Sett av god tid når du skal se og oppleve fjordene. Du finner garantert mange små og større tettsteder langs fjorden der du gjerne vil stoppe.
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2025