Du er her: Home Ting å gjøre Norske isbreer Hva er en isbre
Lær mer om isbreer og hvordan besøke en bre
Isbreer er blant naturens mest fasinerende fenomen. Disse majestetiske ismassene spiller en viktig rolle i jordens økosystem. Men hva er en isbre, og hvorfor er de så viktige?
Isbreer er store masser av is som er dannet over tid og spiller en avgjørende rolle i å forme jordens landskap og påvirke klimaet. Isbreer utgjør 70% av ferskvann på jorden.
En isbre er en vedvarende masse av tett is som kontinuerlig beveger seg under sin egen vekt. Den dannes når snø akkumuleres over tid, komprimeres og blir til is. Isbreer finnes i områder der den årlige snømengden overstiger mengden snø som smelter. Denne prosessen kan ta hundrevis til tusenvis av år og resulterer i enorme, tykke isformasjoner.
Alpine isbreer: Også kjent som fjellbreer, finnes i høye fjellområder. De flyter ned daler og kan danne spektakulære landskap, slik som U-formede daler og fjorder. Isbreer i Norge er alpine isbreer.
Kontinentale isbreer: Disse er større og dekker omfattende landområder. De to gjenværende innlandsisene, som finnes på Grønland og i Antarktis, er hovedeksempler. Disse innlandsisene er så massive at de inneholder mesteparten av jordens ferskvannsreserver.
Jostedalsbreen. Foto: Thomas T. Kleiven - VisitNorway.com
Dannelsen av isbreer begynner med snø som komprimeres under vekten av ny snø. Over tid blir den komprimerte snøen til firn, en kornete type snø. Med fortsatt komprimering blir firn til tett isbreis.
Isbreer beveger seg på grunn av tyngdekraften og deres enorme vekt. Denne bevegelsen skjer gjennom to hovedprosesser:
Intern deformasjon: Isen inni isbreen deformeres og flyter sakte.
Basal glidning: Isbreen glir over berggrunnen, smurt av et tynt lag med smeltevann ved bunnen.
Kayakkpadling i nærheten av Folgefonna. Foto: Fjord Norway
Isbreer har en stor innvirkning på jordens topografi. Isbreens bevegelse skaper daler, former fjell og transporterer store mengder stein og rusk. Når isbreer trekker seg tilbake, etterlater de seg løsmasser og disse blir liggende igjen som ulike morener. De norske fjordene ble skapt av isbreer som dannet U-formede daler. Disse dalene ble deretter fylt med vann fra havet. Du kan lese mer om de norske fjordene her.
Isbreer er sensitive indikatorer på klimaendringer. I løpet av det siste århundret har mange isbreer over hele verden trukket seg tilbake på grunn av økende globale temperaturer. Denne tilbaketrekningen bidrar ikke bare til økning i havnivået, men påvirker også tilgjengeligheten av ferskvann og regionale økosystemer.
Smeltende breer fører i sin tur til en transformasjon av landskapet, der skiftende vannstrømmer og nye landskap oppstår.
Selv om det er sjeldent og regelmessig overvåket av myndighetene, er en risiko ved raskt smeltende breer at store mengder vann plutselig kan frigjøres fra innsjøer som er demmet opp av selve breen. Dette fenomenet er kjent som jøkullaup.
Hvor mange isbreer som finnes avhenger litt av hvordan man teller, hvordan man deler opp isbreene, og hva som inkluderes. Ifølge en rapport fra NVE fra 2022 er det vanlig å anslå at det finnes 2,534 isbreer i Norge.
Ser man på isbreer delt inn i isskiller, er det 38 isbreer med et areal på over 10 km². Inkluderer man alle isbreer over 0,1 km², er det totalt 1,678 isbreer.
Disse isbreene dekker omtrent 2,600 kvadratkilometer og er hovedsakelig lokalisert i de vestlige og nordlige delene av landet.
Isens smelting kan føre til at en isbre deler seg og splittes i forskjellige seksjoner, noe som potensielt kan øke antallet individuelle isbreer selv om det totale arealet av isbreen minker.
Her kan du lese mer om 4 populære isbreer å besøke.
Bergen ligger vakkert til på Vestlandet midt mellom Sognefjorden i nord og Hardangerfjorden i sør. Den nærmeste isbreen til Bergen er Folgefonna, og du kan oppleve Folgefonna på en dagstur fra Bergen. Vi anbefaler alikevel at du tar deg god tid å gjerne tilbringer noen dager i området rundt isbreen for her er det mye å se. Tettstedet Rosendal ligger en times kjøring fra Folgefonna og er et perfekt sted å inkludere dersom du skal på bretur.
Andre sider